Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat duminică modul în care Mântuitorul Hristos l-a vindecat de lăcomie pe vameșul Zaheu.
Preafericirea Sa a participat la Sfânta Liturghie în Paraclisul „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Reședinței patriarhale.
Mântuitorul Hristos a citit în sufletul lui Zaheu „o dorință de schimbare a vieții pe care oamenii care cârteau nu o cunoșteau”, ci judecau după faptele făcute de vameș.
„Iisus nu este doar învățător al mulțimilor ci și cunoscător al inimilor, al sufletelor, al mișcării sufletului omului, al gândurilor și al dorințelor și, atunci când a constatat că în curiozitatea lui Zaheu se află o dorință profundă de schimbare, s-a autoinvitat iar onoarea copleșitoare pe care i-a făcut-o Mântuitorul Iisus Hristos lui Zaheu l-a determinat pe acesta la o schimbare rapidă”.
„Bunătatea și smerenia lui Iisus au pătruns dincolo de răutatea sufletului său lacom, aprinzând scânteia dorinței de schimbare și de înnoire a vieții. De sub cenușa și zgura lăcomiei lui a țâșnit o torță a unei voințe puternice de a‑şi schimba viața”, a explicat Părintele Patriarh în predica sa.
„În momentul acela a zis Zaheu: «Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor și, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, întorc împătrit» (Luca 19, 8)”.
„Omul lacom și zgârcit, hrăpăreț, nedrept a devenit un om milostiv, darnic și prin aceasta el a schimbat viața nu doar sub forma unui regret pentru faptele trecute rele, ci și printr‑o faptă nouă, aceea a milosteniei sufletului care se convertește”.
Convertirea lui Zaheu
Preafericirea Sa a precizat că vindecarea de lăcomie și convertirea lui Zaheu au fost realizate de Mântuitorul Hristos fără a-l mustra, ci din contră „oferindu‑i o cinste sau o onoare pe care acesta nu o merita”.
„Nu pentru că l‑a mustrat pe Zaheu s‑a schimbat, ci pentru că l‑a copleșit cu bunătatea Sa pe care nu o merita. Iisus l‑a copleșit cu iubirea Sa milostivă și a transformat și sufletul lacom al acestuia într‑un suflet milostiv și darnic”.
„Convertirea lui Zaheu nu se face prin mustrare, nici prin amenințare, nici prin pedeapsă, ci printr‑o nemeritată și neașteptată milostivire a lui Iisus. De aceea, concluzia Evangheliei de astăzi este aceasta: «Fiul Omului a venit să caute și să mântuiască pe cel pierdut» (Luca 19: 10)”.
Patriarhul României a subliniat că „a mântui înseamnă a vindeca de păcat și de moarte, a ridica pe cel căzut și a‑i dărui iertarea păcatelor și arvuna vieții veșnice. De aceea, Evanghelia lui Hristos este prin excelență Evanghelia mântuirii”.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a amintit că Zaheu „a devenit ucenic al lui Hristos și un om evlavios, milostiv și a trăit Evanghelia lui Hristos ca un om convertit, schimbat. Tradiția Bisericii ne spune că Sfântul Apostol Petru l‑a hirotonit episcop pentru cetatea Cezareea Palestinei. Episcopul Zaheu al Cezareei Palestinei a fost mai târziu trecut în Sinaxar de către Biserică și pomenit în ziua de 20 aprilie în fiecare an”.