Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus duminică, la finalul Sfintei Liturghii de la Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Reședința Patriarhală, că minunea înmulțirii celor cinci pâini și doi pești „a fost făcută din iubirea milostivă și darnică a lui Hristos”.
Din acest motiv, a continuat Preafericirea Sa, „Hristos nu a săvârșit minunea aceasta pentru a impresiona mulțimile și nici pentru a le intimida”.
Totodată, a continuat Patriarhul României, acesta a fost motivul pentru care minunea nu a fost observată fizic, ci constatată prin mulțimea celor 12 coșuri de fărâmituri rămase.
„Cu alte cuvinte, nimeni nu a văzut munți întregi de pâine și nici dealuri de pește”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Preafericirea Sa a vorbit despre modul în care Mântuitorul Hristos ierarhizează nevoile, pentru că le oferă în primul rând celor veniți hrană pentru suflet, apoi vindecare și în cele din urmă hrană pentru trup.
„În Evanghelia de astăzi vedem mai întâi că Mântuitorul Iisus Hristos arată o prioritate în comportamentul pe care îl are El și la care sunt chemați să participe cei ce vin să-L asculte sau să-I ceară vindecare”.
„El vorbește mulțimilor hrănindu-le duhovnicește. Hrănind sufletul lor prin predicarea Evangheliei Împărăției Cerurilor, a Evangheliei iubirii milostive și a vieții veșnice. După ce le-a vorbit până spre seară mulțimilor adunate, a poruncit să aducă bolnavii lor la El și i-a vindecat”.
Lecție de smerenie și discreție
Preafericirea Sa a explicat faptul că Mântuitorul ne oferă o lecție asupra acumulării de bunuri materiale.
„Nu a dorit un spectacol; înmulțirea s-a făcut foarte discret și eficient. De ce Iisus nu a înmulțit într-o formă vizibilă, materială, impresionantă aceste pâinișoare?”, a întrebat retoric Patriarhul României.
„Ca să nu considerăm că este necesar să cerem de la Dumnezeu să acumulăm cât mai multe bogății materiale, în hambare, în bănci, în tot felul de depozite alimentare pe termen lung, ca o falsă speranță a rezolvării problemelor de hrană”.
„Minunea Lui nu se face pentru a încuraja acumulări de cantități enorme de hrană ca o falsă siguranță materială pentru un viitor prelungit la infinit, ci cu multă smerenie și discreție”.
Totodată, a continuat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, prin această minune „învățăm că trebuie să cerem binecuvântarea lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le aducem la Biserică sau în societate și să oferim efectiv aceste daruri celor flămânzi”.
Preafericirea Sa a explicat, în încheiere, faptul că Biserica a înțeles, totodată, minunea înmulțirii pâinilor ca un simbol al Sfintei Euharistii.