Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit duminică despre bucuria hărniciei și responsabilitatea care vine odată cu talentul primit de la Dumnezeu, reflectând asupra Pildei talanților, textul evanghelic al zilei.
Această parabolă ne cheamă pe toți la „înmulțirea talanților” sau a calităților proprii, a spus Patriarhul României în Paraclisul „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Reședința Patriarhală, menționând că de la „talant” provine de fapt cuvântul „talent”.
„Această «înmulțire a talanților» se face pentru a simți bucuria pe care le-o dăruiește Hristos Domnul celor harnici și darnici”, a semnalat Preafericirea Sa.
„Pilda talanților se referă nu numai la viața duhovnicească, ci și la viața umană în general, la bucuria de a fi roditor și de a dezvolta sau a cultiva talentul ori propriile calități și a le pune în slujba semenilor”.
De ce nu primim toți daruri egale
Preafericirea Sa a explicat motivele pentru care unii sunt mai mult înzestrați de Dumnezeu iar alții mai puțin.
„Dumnezeu cunoaște puterea fiecăruia de a înmulți talanții și dorește ca oamenii să conlucreze și să ajute din proprie inițiativă pe cei care au nevoie de ajutorul lor. În viața oamenilor, darurile sau talentele sunt distribuite și diversificate”.
Dacă toți oamenii ar avea aceleași înclinații, nu s-ar mai putea ajuta între ei în mod complementar, a explicat Părintele Patriarh.
„Complementaritatea darurilor este o bază solidă pentru organizarea cooperării și solidarității între oameni, dar și pentru a fi apreciată bogăția talentelor deosebite dăruite oamenilor de Dumnezeu dăruitorul”.
Responsabilitatea care vine cu talentul
Evanghelia ne mai învață că primirea darurilor este însoțită de responsabilitate, a semnalat Preafericirea Sa.
„Darurile sau talentele, distribuite în mod diferit ca număr, fel și intensitate sunt purtătoare de bucurie, dar și de responsabilitate”.
„Darurile sau talentele implică responsabilitate deoarece sunt primite de la Dumnezeu, nu hotărâte de propria voință a omului. Ele sunt oferite pentru a fi cultivate și înmulțite în folosul celor mulți, al comunității umane. Cei ce nu înmulțesc aceste daruri pierd lumina și bucuria comuniunii cu Dumnezeu”.
Patriarhul Daniel a subliniat apoi că în Pilda talanților „principiul proporționalității la înmulțirea darurilor primite este combinat cu principiul plinătății în retribuția pentru osteneală”:
„Ajunge la bucuria deplinătății în rodire atât cel ce a primit mai puțin, cât și cel ce a primit mai mult întrucât cel ce a primit mai mult era îndatorat să ofere mai mult. Responsabilitatea omului crește în raport cu darurile primite”.
Aici, Părintele Patriarh a subliniat că sunt diferite niveluri de responsabilitate pentru cei ce doar au primit daruri sau talente și pentru cei cărora li s-a încredințat și responsabilitatea pentru mântuirea altor oameni.