Femeia cananeancă devine un dascăl al rugăciunii prin faptul că nu se roagă pentru sine, a spus Patriarhul Daniel duminică. „Prin rugăciunea pentru alții ne întâlnim cu iubirea lui Hristos”, a adăugat Preafericirea Sa.
„Învățăm de la această femeie cananeancă multe virtuți, dar învățăm și cât de importantă este rugăciunea părinților pentru copiii bolnavi, a copiilor pentru părinți și rugăciunea unora pentru alții, nu doar rugăciunea pentru noi înșine”, a afirmat Patriarhul României.
„Patriarhul Iustinian spunea, în timpul comunismului, să ne rugăm și pentru cei care nu mai știu să se roage, nu vor sau nu mai pot.”
„Biserica nu se roagă doar pentru ea însăși, ci pentru pacea a toată lumea, pentru vremuri pașnice, pentru îmbelșugarea roadelor pământului și pentru tot sufletul necăjit și îndurerat pe care nu are cine să-l miluiască, după cum se spune în slujba Litiei”, a subliniat Părintele Patriarh Daniel.
„Biserica se roagă pentru membrii ei, dar și pentru cei care au nevoie de ajutorul lui Dumnezeu în orice vreme și în orice împrejurare. Această iubire smerită și milostivă, nu posesivă, este iubire sfințită prin iubirea lui Hristos.”
Femeia cananeancă, dascăl al rugăciunii
Femeia cananeancă din evanghelia Duminicii a 17-a după Rusalii arată „o credință vie născută din iubire de mamă îndurerată”, a mai spus Patriarhul României. „Smerenia ei adâncă a fost și sursă de înțelepciune și de curaj.”
„Ea nu a zis: «Miluiește pe fiica mea!», ci «Miluiește-mă!», pentru că mama s-a identificat cu suferința fiicei, a devenit glasul durerii ei. Fiica fiind posedată de demon, nu se mai putea exprima în mod rațional. De aceea, mama ei a devenit glasul durerii fiicei bolnave. Vedem credința întărită prin rugăciune stăruitoare.”
„În vremuri de boală e mare binecuvântare când cineva din familie este rugător și credincios, când copiii au părinți credincioși, când familia are prieteni credincioși, când se roagă toată comunitatea pentru cei bolnavi sau aflați din suferință sau aflați într-o stare de grea încercare”, a explicat Preafericirea Sa.
„Această evanghelie este Evanghelia milostivirii. În același timp, ne arată că Biserica a reținut din exemplul și rugăciunea acestei femei două rugăciuni esențiale: Doamne, miluiește-mă! este cea mai cuprinzătoare rugăciune, pentru că mila lui Dumnezeu este iubirea Lui smerită arătată către toți oamenii.”
„Iar rugăciunea Doamne ajută! este foarte des folosită de popor, fiindcă arată că omul credincios își spune mai întâi nădejdea în ajutorul lui Dumnezeu”, a adăugat Preafericirea Sa.
„Să ne ajute Bunul Dumnezeu să simțim, atunci când ne rugăm pentru cei care suferă, care sunt bolnavi, care au nevoie de vindecare, de ajutorul lui Dumnezeu, să simțim binecuvântarea tainică a lui Hristos, Care zice către femeia cananeancă: «O, femeie, mare este credința ta. Fie ție după cum voiești»”, a încheiat Patriarhul României.
Părintele Patriarh Daniel a participat duminică la Sfânta Liturghie oficiată în Paraclisul istoric cu hramul „Sf. M. Mc. Gheorghe” din cadrul Reședinței Patriarhale.