Patriarhul României a sfințit Creșa „Sf. Proroc Daniel”: Educația, investiție pentru veșnicie, are ca scop mântuirea

„Educația este o investiție pe termen mediu, pe termen lung și etern”, a spus Patriarhul României, marți, când a sfințit Creșa „Sf. Proroc Daniel”. Aceasta funcționează în cadrul Protoieriei Vălenii de Munte.

„Este prima creșă a Arhiepiscopiei Bucureștilor din timpul recent”, a spus Preafericirea Sa despre creșa de la Vălenii de Munte, unica din Bazinul Văii Teleajenului.

„Aceasta arată că grija pentru familie a Bisericii și pentru educație este o constantă în viața poporului român. Este important să considerăm creșa și grădinița ca fiind școlile cele mai serioase ale poporului român. Cea mai serioasă este grădinița și acum este precedată de creșă, pentru că, în această perioadă, se formează primii 7 ani de acasă și se formează caracterul fiecărei persoane.”

Educația, cale spre mântuire

„Faptul că în familiile evlavioase s-au născut și au fost educați copiii care mai târziu, fiind maturi, au devenit sfinți și au fost trecuți în calendar ne arată care este rezultatul ultim al investiției pe termen etern, și anume dobândirea vieții veșnice.”

„Aceasta înseamnă că educația primită în Biserică în timpul vieții lor și trăirea Evangheliei lui Hristos i-a învrednicit să dobândească încă din lumea aceasta pământească arvuna vieții cerești veșnice”, a explicat Părintele Patriarh Daniel.

„Aceste lucrări ale Bisericii nu se săvârșesc doar ca să avem un mic ajutor aici, o mică reușită dincolo, sau împlinirea unui ideal trecător, ci toate Sfintele Taine ale Bisericii se săvârșesc pentru dobândirea mântuirii, care înseamnă unirea omului cu Dumnezeu, și a vieții veșnice”, a menționat Părintele Patriarh Daniel.

 

„Noi suntem chemați la dialog și iubire veșnică împreună cu Persoanele Sfintei Treimi. De aceea, copiii sunt considerați persoane care au o țintă precisă, și anume creșterea lor duhovnicească în iubirea Preasfintei Treimi și în iubirea Bisericii, a familiei, a societății și trăirea în lume potrivit Evangheliei iubirii milostive a lui Hristos, pentru a dobândi viața veșnică.”

Valoarea neprețuită a fiecărui copil

Preafericirea Sa a vorbit și despre taina copilului ca persoană umană: „Noi considerăm copilul persoană cu nume și chip, după cum sunt Persoanele Sfintei Treimi. Cineva interpreta foarte sus că Botezul este afundarea omului în relația de iubire eternă cu Persoanele Sfintei Treimi”.

„Copiii sunt persoane create după chipul Persoanelor Divine și puse legătură cu Persoanele Preasfintei Treimi prin Sfântul Botez, prin Taina Mirungerii și prin împărtășire. Toate aceste taine, numite de inițiere, se săvârșesc în Biserica Ortodoxă în aceeași zi”, a mai explicat Patriarhul României.

„Nu se amână Mirungerea și nici Împărtășania pe motivul că nu prea înțeleg copiii ce înseamnă aceasta. Nu înțeleg nici cei maturi complet taina iubirii nesfârșite a lui Dumnezeu, Care S-a făcut om din iubire pentru oameni.”

„Aceste Sfinte Taine – a Botezului, Mirungerii și Împărtășirii cu Trupul și Sângele Domnului – sunt necesare pentru creșterea spirituală copilului deodată cu creșterea lui biologică sau fizică”, a subliniat Preafericirea Sa.

Părintele Patriarh Daniel l-a avut alături în slujire pe Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența reprezentanților autorităților județene și locale și ai instituțiilor sociale, educaționale și administrative din orașul Vălenii de Munte. 13 primari din zonă au participat la eveniment, alături de părinții copiilor înscriși la creșă și de sprijinitorii și lucrătorii  instituției.

Distincții pentru lucrători și binefăcători

În semn de recunoștință pentru efort și implicare. Părintele Patriarh Daniel a acordat următoarele distincții:

Ordinul Maica Domnului Oranta pentru clerici

  • Părintele Mihail Peneș, Protopop al Protoieriei Vălenii de Munte

Diploma omagială a anului omagial 2023, cu medalie

  • parohiile din Protoieria Vălenii de Munte
  • Cancelaria Protoieriei Vălenii de Munte
  • personalul Creșei „Sfântul Proroc Daniel”
  • Elena Veronica Micu
  • Florina Ene
  • Diana Văcărelu
  • Alina Mihaela Stoenescu

Patriarhul României a oferit Centrului Social-Pastoral al Protoieriei Vălenii de Munte Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, „ca icoană a binecuvântării pe care Hristos Domnul o dăruiește Bisericii Sale și ca icoană a iubirii Maicii Domnului față de toți copiii”, precum și cărți pentru bibliotecă.

Din partea clericilor protoieriei, Părintele Mihail Peneș le-a oferit Patriarhului Daniel și Episcopului Vicar Timotei Prahoveanul câte o icoană a Sf. Proroc Daniel și un buchet de flori.

Părintele Mihail Peneș i-a mulțumit Patriarhului Daniel pentru sprijinul oferit de-a lungul celor 12 ani de lucrări edilitare la centrul și creșa din Vălenii de Munte: „Nu pot uita cum, într-un apel telefonic de 45 de minute, Preafericirea Voastră, având planurile acestei clădiri pe biroul de lucru, ați compartimentat și denumit tot spațiul creat în mansarda ansamblului”.

„Doar proniator îmi pot explica cum, de fiecare dată când mă interogați despre situația economică a Protoieriei Vălenii de Munte cu privire la lucrările edilitare, eram la momentul în care nu mai existau lichidități. Și imediat interveneați pentru continuarea lucrărilor, trimițând sprijin atât de la Patriarhia Română, cât și de la Arhiepiscopia Bucureștilor”, a adăugat părintele protopop.

El și-a mai exprimat recunoștința față de Secretariatul de Stat pentru Culte, care a contribuit în mod substanțial, precum și tuturor preoților din protoierie, „care au înțeles importanța acestui proiect și au contribuit lunar încă de la începutul lucrărilor pentru acest ansamblu, deși în fiecare parohie sunt în desfășurare nenumărate proiecte”.

Creșa „Sf. Proroc Daniel” funcționează din data de 1 iunie 2021 și are aproape 60 de copii înscriși. La centrul pastoral-social al protoieriei funcționează și un program de pregătire gratuită pentru 55 de copii la disciplinele Matematică, Limba franceză și Limba engleză. Urmează cursuri de programare oferite de doi părinți din protoierie.

Tot la centru se desfășoară taberele de vară gratuite pentru copiii din Arhiepiscopia Bucureștilor care învață bine, dar au dificultăți materiale, conferințele și cursurile de formare pentru clerici (cum ar fi cele de prim ajutor și de combaterea traficului de persoane).