Pr. Constantin Pătuleanu, Paraclisul Catedralei Naţionale: Să-l luăm pe Sf. Ioan Gură de Aur ca model pentru educaţia copiilor

Pr. Prof. Constantin Pătuleanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti a îndemnat sâmbătă „să-l luăm pe Sfântul Ioan Gură de Aur ca model pentru educaţia copiilor”.

Afirmaţia a fost făcută la Slujba Privegherii oficiată de hramul Paraclisului Catedralei Naţionale.

Părintele Pătuleanu a subliniat că sfântul cinstit în 13 noiembrie a pus în timpul activităţii sale un accent deosebit pe educaţie.

„Sfântul Ioan Gură de Aur atrage atenţia asupra necesităţii de a face educaţie creştină adecvată tinerilor şi copiilor. Îi îndemna pe creştinii din Antiohia nu numai să-şi procure cele necesare pentru gospodăriile lor, ci să se străduiască să caute şi pedagogi buni pentru copiii lor, pentru că şi atunci era pericolul unei educaţii imorale”.

„…Dacă am arunca un arc peste timp, am vedea cât de necesară este învăţătura Sfântului Ioan Gură de Aur în timpurile noastre”.

„Avem nevoie de profesori minunaţi, devotaţi. Astăzi ne aflăm într-un moment în care educaţia suferă. Profesorul trebuie să modeleze sufletele copiilor, încât să devină sprijin şi bucurie pentru părinţi, familie, întreaga societate”.

„Ne plângem de multe ori că nu avem modele, şi eu ca profesor aud de multe ori părinţi şi tineri care se plâng de criza modelelor. Nu cred că e chiar aşa, pentru că nu avem criză de modele”.

„Numai dacă ne uităm în seara aceasta, dacă l-am lua pe Sfântul Ioan Gură de Aur ca model, sau pe toţi sfinţii, ce câştig duhovnicesc am avea”.

Cadrul didactic a precizat că „Sfântul Ioan Gură de Aur a interpretat Scriptura aşa cum nu o mai făcuse nimeni înaintea lui”. „Ne-au rămas de la el nu mai puţin de 700 de predici, dar probabil cu siguranţă el a vorbit mult mai mult credincioşilor”.

„El le spunea creştinilor care veneau la Biserică faptul că atunci când merg acasă după Sfânta Liturghie să nu se aşeze la masă şi să nu înceapă lucrul sau ceva prin gospodăria lor înainte de a împărtăşi întregii familii cuvântul Scripturii pe care îl auziseră la Biserică”.

Vorbind şi despre legătura dintre Liturghie şi filantropie, clericul a subliniat: „Toate bisericile din toată lumea şi toate timpurile îi pomenesc pe cei care au ajutat nu atât Biserica, cât mai ales pe cei care fac parte din Biserică, adică pe creştini, pe oamenii care au nevoie de ajutorul nostru”.

„Sfântul Ioan Gură de Aur, prin întreaga lui existenţă, prin toate faptele lui, rămâne un model de vieţuire duhovnicească, de mare predicator, de mare educator şi de mare filantrop”, a spus Părintele Pătuleanu în încheierea predicii sale.

Slujba Privegherii a fost oficiată de un sobor de clerici condus de Părintele Prof. Ștefan Buchiu, vicar onorific al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Încă de la sfințirea sa, din anul 2011, Paraclisul Catedralei Naţionale a fost rânduit de Patriarhul Daniel sub ocrotirea Sfântului Ioan Gură de Aur.

Paraclisul mai poartă hramurile Învierea Domnului și Icoana Maicii Domnului – Prodromița.