Conferință internaţională despre începuturile creştinismului în România: Cum văd ei lumea noastră

Conferinţa internaţională „Începuturile creştinismului în România” a reunit la București teologi, istorici și arheologi din România și Germania, unul dintre scopuri fiind acela de a face cunoscută Occidentului vechimea și specificul creștinismului pe teritoriul țării noastre.

Conferința a avut loc în zilele de 16 și 17 septembrie și s-a concentrat pe, în mod special, pe Scythia Minor. S-a discutat, interdisciplinar, despre bazilicile paleocreștine, riturile funerare și criptele martirice.

Cum văd ei lumea noastră

„Dobrogea noastră, Scythia Minor, este un teritoriu foarte frumos în care o tipologie extraordinară de bazilici paleocreștine poate fi prezentată Occidentului și țelul nostru este ca cercetători care vin din alte contexte istorice decât cel românesc să ia contact și să ne prezinte și nouă modul în care ei, de fapt, văd lumea noastră și istoria noastră”, a declarat pentru Trinitas TV părintele profesor Daniel Benga din Munchen, unul dintre organizatorii evenimentului.

„Țelul ultim al conferinței este aceea de a publica un volum în care să facem cunoscut creștinismul românesc și începuturile lui pe teritoriul țării noastre”.

„Un alt scop al conferinței este acela de a duce împreună mai multe viziuni, pentru că există foarte multă muncă de detaliu, și anume cineva face săpători arheologice într-un loc, altcineva a cercetat sursele literare, altcineva a făcut expertise antropologice pe sfintele moaște descoperite”.

„Toate aceste elemente sunt puse cumva împreună într-un dialog din care sperăm să putem reconstitui viața primilor creștini, cinstirea care a fost adusă primilor martiri pe teritoriul țării noastre, primele formațiuni monahale și mănăstiri care sunt deja descoperite arheologic în Dobrogea”, a detaliat Pr. Daniel Benga.

Conferința a fost organizată în parteneriat de mai multe facultăți de teologie din Germania și de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București. Participă specialiști de renume mondial din Germania și din spațiul germanofon, dar și cadre didactice de la Facultatea de Teologie din București.

Internaționalizarea Facultății de Teologie din București

„Evenimentul arată deschiderea Facultății de Teologie din București și susține strategia de internaționalizare pe care o avem”, a explicat decanul instituției, Pr. Cosmin Pricop.

„O internaționalizare care încearcă să conecteze profesorii, cadrele didactice ale Facultății de Teologie din București la discursul academic european și la discursul academic enunțat de cei mai mari specialiști la momentul actual”.

Participanții la conferință au fost primiți în audiență de Patriarhul României.

La finalul lucrărilor, oaspeții vor vizita cele mai importante situri arheologice din zona Dobrogei.