PS Timotei Prahoveanul le-a vorbit credincioșilor din Limassol despre istoria și importanța monahismului

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul le-a vorbit marți seară credincioșilor de la Parohia „Sfântul Arhanghel Mihail” din Limassol despre evoluția istorică a monahismului și despre importanța acestuia pentru viața Bisericii și societate.

„Viața monahilor ajută în felurite moduri viața Bisericii”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Fără monahism, Biserica nu este deplină. Este vorba despre un monahism care își trăiește în mod plenar valorile. Monahii ajută, în primul rând, prin rugăciune și prin tăcere”.

„Monahii pot ajuta și prin predică, prin slujire, prin cântare și prin diferitele ascultări pe care mulți dintre ei le pot oferi ca exemplu”, a adăugat Preasfinția Sa.

De asemenea, Părintele Episcop a subliniat greutățile pe care le implică viața monahală în societatea contemporană și ispitele la care sunt expuși monahii.

„Monahii, mai ales în vremurile pe care le trăim noi, sunt expuși multor ispite și încercări, dar cei care reușesc să-și ducă crucea până la capăt sunt adevărate modele pentru alții”.

Organizatorii vieții monahale

Vorbind despre istoria monahismului, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a amintit de monahii primelor veacuri, precum și de monahii care au dus la organizarea mănăstirilor din Țările Române, printre care Sfântul Nicodim de la Tismana și Sfântul Paisie de la Neamț.

„Monahismul românesc a cunoscut perioade de înflorire, de înaltă lucrare duhovnicească, dar și perioade de criză, unele dintre ele datorate mișcărilor de populație, triburilor, respectiv popoarelor migratoare și apoi uniației și încercărilor unora, mai ales de peste munți, de a slăbi credința ortodoxă din Țările Române”, a spus ierarhul.

De asemenea, Preasfinția Sa a remarcat faptul că, datorită eforturilor acestor organizatori ai vieții monahale, mănăstirile din Țările Române aveau „frumusețea asemenea mănăstirilor din Muntele Athos”.

Marii duhovnici din perioada comunistă

Totodată, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a amintit despre marii duhovnici din timpul perioadei comuniste, datorită cărora „credincioșii au reușit să trăiască în mod special credința ortodoxă și să fie modele într-o vreme în care în școli nu existau ore de religie, iar Biserica se lovea de austeritatea regimului”.

„Pentru a înțelege evlavia unor credincioși, vă voi spune că în România, când nu existau mijloace de transport în comun către unele așezări monastice, oamenii credincioși mergeau la mari duhovnici parcurgând 10 sau chiar mai mulți kilometri pe jos”, a adăugat ierarhul.

„Îi îndemn pe părinții care sunt aici să le amintească mereu credincioșilor care vin aici importanța și sacralitatea acestor locuri, care se arată și prin felul cum ne comportăm în biserică. Pentru că locul acesta este locul în care ne întâlnim cu Dumnezeu”, a adăugat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor la final.

Zilele acestea, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor conduce delegația cu moaștele Sfântului Mucenic Ciprian de la Parohia bucureșteană Zlătari în Insula Cipru.