Astăzi, Biserica sărbătorește biruința credinței universale, sobornicești: a explicat PS Paisie

În Duminica în care Biserica îi cinstește pe Sfinții Părinți de la Sinodul 1 Ecumenic, Preasfințitul Părinte Paisie a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Schimbarea la Față și Izvorul Tămăduirii” din Ploiești și a explicat că „astăzi, Biserica sărbătorește biruința credinței universale, sobornicești, asupra minții înfumurate a omului predispus spre schismă, spre erezie”.

Episcopul vicar patriarhal a reliefat, totodată, că principala chemare a creștinului este de a trăi în unitate, îndemn exprimat chiar de Mântuitorul.

„În marea rugăciune rostită de Mântuitorul Hristos pentru dreapta credință şi pentru unitatea Bisericii, pe care Iisus o adresează Tatălui, spune: «Mă rog şi pentru cei care vor crede în Mine, pentru ca toți să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceștia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis (Ioan 17, 21)». «Ca toți să fie una» aceasta este datoria, este chemarea fiecărui creștin botezat”.

„Dezbinarea și ura nu sunt de la Dumnezeu”, a continuat ierarhul.

„Iisus i-a iubit desăvârșit pe toți cei pe care i-a întâlnit: bolnavi, oameni schimonosiți de păcate și de boli, chiar și pe cei care L-au răstignit, rugându-Se pentru iertarea lor. Numai Dumnezeu putea face asta și, de aceea, numai El putea să ne dea porunca nouă a iubirii: «Să vă iubiți unii pe alții, precum Eu v-am iubit pe voi!«”.

Arianismul zilelor noastre

Dacă Sfinții Părinți ai Sinodului 1 Ecumenic s-au întâlnit pentru a combate erezia lui Arie, Preasfinția Sa a explicat faptul că există și un arianism al zilelor noastre, care „neagă dumnezeirea Domnului Hristos, călcând în picioare jertfa și învierea Sa”.

Explicația vine din faptul că împotriva Binelui celui mai mare se luptă răul cel mai mare, atât prin mijloace exterioare, precum au fost persecutorii creștinilor, cât și prin mijloace interioare.

„Din cauza egoismului, omul modern s-a îngustat și încearcă să Îl îngusteze și pe Hristos la omenitate, la măsura limitată, neputincioasă a omului. Efectul arianismului este relativismul credinței care a condus la relativismul moral”.

„Cine nu crede în Hristos și nu mărturisește Simbolul de credință pe care ni l-au lăsat Sfinții Părinți inspirați de Duhul Sfânt, nu este ucenic al lui Hristos, și nu poate moșteni viața veșnică pe care Hristos ne-a câștigat-o cu scump sângele Său”.

„Biserica Ortodoxă va învinge arianismul contemporan, după cum l-a învins și pe Arie”, a adăugat ierarhul.

De asemenea, Preasfinția Sa a mai explicat faptul că „suntem chemați să transmitem această credință și altora” oriunde am viețui și să mărturisim „iubirea lui Dumnezeu pentru noi, și chemarea a fi ucenici uniți ai lui Hristos, pentru că numai cine rămâne unit cu Hristos aduce roade în viața sa”.

Sfânta Liturghie a fost precedată de slujba de sfințire a Bisericii „Schimbarea la Față și Izvorul Tămăduirii” din Ploiești, la finalizarea lucrărilor de renovare și extindere ale lăcașului de cult.

Pe această cale, Episcopul vicar patriarhal a apreciat eforturile pr. Adrian-Marius Dascălu, actualul paroh, și a vorbit despre ce presupune edificare și sfințirea unei biserici.

„A zidi o biserică, un loc de rugăciune unde omul se întâlnește cu Hristos, un loc unde sălășluiește întreaga Sfântă Treime, un loc unde mii de oameni, în sute de ani, sau poate mai mult, vor aduce slavă şi rugăciune lui Dumnezeu este un mare dar, o mare binecuvântare”, a explicat ierarhul.

„Sfințirea acestei biserici cu hramurile: Schimbarea la Față a Domnului și Izvorul Tămăduirii – din Ploiești, Protoieria Ploiești Sud, ne invită la un pelerinaj interior, la întărirea rugăciunii noastre pentru toți cei care au nevoie de ajutorul lui Dumnezeu”, a adăugat Preasfinția Sa.