Biserica noastră este mărturisitoare a Învierii: PS Timotei Prahoveanul a sfințit capela unui cimitir parohial

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a sfințit duminică o capelă construită în cimitirul Parohiei Homorâciu de pe Valea Teleajenului. „O astfel de capelă într-un cimitir ortodox este necesară, întrucât Biserica noastră este o Biserică mărturisitoare a Învierii”, a subliniat ierarhul.

„Noi mărturisim că viața de pe pământ nu se încheie la mormânt, ci continuă în Împărăția lui Dumnezeu pentru cei care cred în El, pentru cei care Îl mărturisesc și își sfințesc viața cu fapte bune.”

„De aceea, noi nu-i numim pe cei care trec din această viață «trecuți în neființă», ci îi numim «adormiți». Ei sunt așezați lângă biserici sau cimitire întru nădejdea învierii și a vieții veșnice”, a adăugat Preasfinția Sa.

În continuare, la Altarul de vară de lângă biserica parohială, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat Sfânta Liturghie și a explicat evanghelia Vindecării slăbănogului de la Vitezda.

Dumnezeu privește către cei singuri

„Minunea săvârșită de Mântuitorul la Vitezda, în apropiere de Poarta Oilor, sau Poarta Sfântului Ștefan, ne vorbește despre faptul că Dumnezeu privește către cei care rămân singuri”, a spus ierarhul.

„Lumea din toate timpurile a fost lovită de o grea suferință, iar această suferință, dincolo de boală, de neîmpliniri, de eșecuri, este suferința singurătății, pentru că omul care se afla la Scăldătoarea Vitezda nu avea pe nimeni. Era de 38 de ani într-o permanentă așteptare și, pentru că oamenii nu l-au ajutat, a venit Dumnezeu Însuși să îl ajute.”

„Marii exegeți au găsit similitudini între cei 38 de ani și anii, care ne sunt amintiți în cărțile lui Moise, de peregrinare a poporului iudeu în pustie, până când au murit toți cei din urmă și o generație nouă s-a ridicat”, a continuat Preasfinția Sa.

„Ei îi reprezintă pe cei care odinioară așteptau împlinirea cuvântului Domnului, ceea ce s-a întâmplat până la urmă. Cele cinci pridvoare ale scăldătorii sunt cele cinci cărți ale lui Moise, care au importanța lor, dar nu pot face nimic fără Cuvântul tămăduitor, fără binecuvântarea Mântuitorului Iisus Hristos. El nu a venit să strice Legea, ci să o desăvârșească, El Însuși împlinind-o și fiind model și celorlalți.”

Din sobor au făcut parte Protos. Antim Nae de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, fiu al satului, Părintele Mihail Peneș, Protopop de Vălenii de Munte, Părintele Paroh Tiberiu-Florin Cojanu și alți clerici locali.

În cadrul liturghiei, părintele episcop vicar l-a hirotonit diacon pe teologul George-Cosmin Gurău.

Distincții pentru ctitori

La final, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oferit, din partea Părintelui Patriarh Daniel, distincții pentru ctitori.

Părintele Paroh Tiberiu-Florin Cojanu a primit Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru clerici, Paul-Ioan Grigore, primarul comunei Izvoarele, și Cosmin Fleancu au primit Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru mireni, iar Lilianei Popovici i s-a acordat Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu”.

Lucian Dragomir, Mariana Trică, Mihaela-Daniela Trică, Gheorghe-Cosmin Cristea, Ion-Ionuț Ciocea și Vasile Dafina au primit Diploma Anului omagial 2024 cu medalie, iar Consiliul parohial și Comitetul parohial au primit Distincția de vrednicie cu chipul Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Părintele paroh a mulțumit Preafericitului Părinte Daniel pentru distincție și pentru grija părintească arătată comunității și Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru prezența în mijlocul credincioșilor.

Hramul principal al Parohiei Homorâciu este „Adormirea Maicii Domnului”, iar noua capelă din cimitir a primit hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil”.