Ca să iubești pe cineva care îți este vrăjmaș este nevoie de rugăciune și de ajutorul lui Dumnezeu, spune PS Paisie Sinaitul

„Ca să iubești astfel pe cineva care-ți este vrăjmaș, ori străin, este nevoie de rugăciune și de ajutorul lui Dumnezeu”, a subliniat Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul în predica rostită duminică la Catedrala Patriarhală.

Preasfinția Sa și-a început cuvântul, explicând Evanghelia despre iubirea vrăjmașilor, „pe care am putea-o defini Evanghelia sfaturilor, fiindcă Hristos Domnul oferă celor dispuși să-L asculte sfaturi nemaiauzite”.

„Textul acestei Evanghelii poate părea impopular sau incomod, pentru cel puţin două motive: întâi, pentru că minimalizează unele valori morale în care cei mai mulți se regăsesc ușor, nu doar cei de atunci, ci și cei de azi, şi, în al doilea rând, pentru porunca aceasta atât de grea – pentru foarte mulți cu neputință de împlinit – a iubirii vrăjmașilor”.

Ierarhul a arătat că evanghelia subliniază normalitate virtuților aflate la îndemâna oricui, precum omenia, iubirea celor dragi, cinstea și dreptate.

Precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le şi voi asemenea. Este vorba despre virtutea omeniei, a bunătății minimale, de a face bine celui de la care pretindem sau așteptăm același bine”.

„Altă virtute pe care Evanghelia de astăzi o reduce ca importanță, este onestitatea sau corectitudinea. Prin cuvintele: Dacă faceți bine celor care vă fac vouă bine, ce mulțumire puteți avea? Că şi păcătoșii fac același lucru? Se arată, deci, că această corectitudine, a răsplătirii binelui cu bine, o au până şi păcătoșii între ei”.

Iubirea și rugăciunea pentru vrăjmași

„După ce ni se arată că toate aceste fapte sunt departe de a fi mari virtuți, prin care ne-am putea considera buni, sau îndreptățiți înaintea lui Dumnezeu, cuvintele lui Hristos din Evanghelie vin şi ne surprind şi mai mult: Iubiți pe vrăjmașii voștri, faceți bine şi dați cu împrumut fără să nădăjduiți nimic în schimb, şi răsplata voastră va fi multă şi veți fi fiii Celui Preaînalt”, a subliniat Preasfinția Sa.

Iubirea vrăjmașilor și rugăciunea pentru cei care ne fac rău poate părea un lucru imposibil, însă Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul i-a îndemnat pe credincioși să ceară ajutorul Mântuitorului Iisus Hristos, „Care lucrează în noi, desființând vrăjmășia și întemeind pacea, cum spune Sf. Ap. Pavel (Efeseni, cap. 2). Modelul nostru şi ajutorul nostru este Hristos Însuşi. El S-a rugat, pe cruce fiind, pentru cei care L-au răstignit: Părinte, iartă-le lor, că nu știu ce fac!”.

„Iar Hristos nu ne cere doar iertarea acestor persoane, ci ne cere şi rugăciunea pentru ca Dumnezeu să-i păzească şi, chiar mai mult, ne cere să-i iubim! Cum oare? Doar harul şi ajutorul lui Dumnezeu i-a sprijinit pe cei aflați în astfel de situații. Noi, ca oameni păcătoși, nu suntem în măsură să depășim anumite limite”.

Fiți milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv!

Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a spus că în acest îndemn final al Mântuitorului stă cheia puterii de a-i iubi pe toți oamenii, chiar și pe vrăjmași.

Iubirea de vrăjmași necesită depășirea condiției umane păcătoase și asemănarea cu Mântuitorul Iisus Hristos, care i-a iertat pe cei care L-au răstignit. Toate acestea se dobândesc prin rugăciune.

„Mai întâi rugăciunea ne va duce la dobândirea milei. Bunul samaritean, când l-a întâlnit pe cel rănit, căzut între tâlhari, mai întâi şi-a făcut milă de el, apoi i-a legat rănile. Cu asta începe iubirea aproapelui, să-ți fie milă de el și să-i legi rănile”, a subliniat ierarhul.

Preasfinția Sa a explicat că nu există o putere mai profundă a oamenilor decât puterea iubirii milostive „pentru că iubirea, dragostea așa cum este slăvită de Sf. Ap. Pavel în Epistola I Corinteni este îndelung răbdătoare și este milostivă”.

„Mila ne face să trecem cu vederea greșelile altora, cunoscându-ne pe noi înşine ca supuşi păcatelor. Ea ne conduce spre iubire, lipsa milei însă, înseamnă lipsa virtuții”.

Episcopul vicar patriarhal a arătat că doar mila lui Dumnezeu este cea care ne scapă de ispite: „Cum va avea Dumnezeu milă de cel ce nu are milă de altul, ci-l urăște pe acela? Nu poţi simţi mila lui Dumnezeu, dacă nu trăieşti mila ta față de alţii. De aceea, Sf. Ap. Pavel ne spune fiți buni între voi şi milostivi, iertând unul altuia, precum şi Dumnezeu v-a iertat vouă în Hristos (Ef. 4, 32)”.

„Nimeni nu-i atât de rău încât să nu merite măcar puțină milă. Mila face suportabil orice rău al aproapelui, și pornind de la milă putem ajunge la iubire, la împlinirea poruncii de a iubi pe vrăjmașii noștri”.

Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a încheiat predica, îndemnând: „Să ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne ajute să dobândim această iubire milostivă pe care ne-o cere Hristos”.