„Toţi trebuie să facem faţă furtunilor vieții noastre”, a spus duminică Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul, vorbind despre Potolirea furtunii pe mare, la Parohia Zlătari din Sectorul 3 al Capitalei.
„Dumnezeu nu ne-a promis niciodată că dacă Îl vom urma nu vom avea parte de furtuni, ori de necazuri în viață. Dumnezeu Tatăl nu şi-a scutit nici propriul Fiu de Cruce. Dumnezeu ne-a promis, însă, că ne va da tăria de a face faţă situațiilor dificile. Oricât de grea ar fi furtuna, ori crucea, harul și ajutorul pe care îl vom primi de la El va fi mereu pe măsură”, a explicat Preasfinția Sa.
PS Paisie a oficiat Sfânta Liturghie și slujba de sfințire a noii racle pentru moaștele Sfântului Ciprian din patrimoniul parohiei.
Preasfinția Sa a mai explicat la predică faptul că „teama şi îndoielile ucenicilor şi ale lui Petru sunt temerile şi nesiguranțele creştinilor din toate timpurile”.
„Biserica a fost şi va fi mereu o comunitate de credincioşi, dar în acelaşi timp, aceşti credincioşi sunt totdeauna – când mai mulţi, când mai puţini – «oameni cu puțină credinţă», așa cum a fost atunci Petru, și aşa cum de fapt suntem, într-o oarecare măsură, noi toţi”.
Corabia reprezintă Biserica
PS Paisie a mai detaliat că textul evanghelic în discuție prezintă „o minunată imagine a Bisericii lui Hristos”.
„Corabia reprezintă Biserica: marginile ei, care oferă protecție, sunt regulile, rânduielile şi canoanele Bisericii. Atâta timp cât nu le depășim, ci le respectăm, suntem în siguranță. Ca și corabia lovită de valuri este Biserica: din toate timpurile ea se confruntă cu furtunile și puterile ostile lui Dumnezeu, care, uneori, se manifestă explicit, prin persecuții directe, dar care pot lua uneori şi aspecte înșelătoare, denigratoare și răuvoitoare”.
„Ucenicii sau discipolii Mântuitorului Hristos aflați în corabie, suntem noi, toţi creștinii aflați în Biserica cea Una Sfântă, iar marea învolburată de furtună este lumea aceasta, marea vieții noastre”, a spus Episcopul vicar patriarhal.
Preasfinția Sa a subliniat că strigătul Apostolului Petru „Doamne, scapă-mă!” sau „Doamne, salvează-mă!” constituie „una dintre cele mai scurte rugăciuni prin care se exprimă certitudinea că Domnul poate să ne salveze, că El învinge răul și temerile noastre”.
„Să o repetăm și noi mai des, mai ales în momentele noastre de «furtună»”, a îndemnat Preasfințitul Părinte Paisie.
Sfințire de raclă
La final, Preasfinţia Sa a sfinţit o nouă raclă, confecţionată la Atelierele Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, în care se păstrează un fragment din mâna dreaptă a Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian.
Noua raclă este una de dimensiuni reduse, pentru pelerinaje, a explicat Pr. paroh Nicolae Dascălu, Consilier patriarhal și Directorul publicațiilor Lumina.
Racla va ajunge săptămâna viitoare într-o parohie din Cipru, cu binecuvântarea Patriarhului României.