Fericit cel ce nu trăiește pentru sine: Sf. Neagoe Basarab pomenit la Parohia Sf. Silvestru din Capitală

Parohia Sf. Silvestru din Capitală l-a cinstit joi pe Sf. Neagoe Basarab, cel de al treilea ocrotitor al acestei comunități.

Părintelui Paroh Alexandru-Gabriel Gherasim i s-au alăturat Părintele Conferențiar Vasile Crețu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București și Diac. Sebastian Pană, director de producție Trinitas TV.

Sf. Voievod Neagoe Basarab a fost deopotrivă „un urmaș al bazileilor bizantini și un prinț isihast autentic”, a spus Părintele Vasile Crețu. „Erudiția lui l-a ajutat să aibă o domnie pașnică și să mențină un echilibru social-politic într-un context de mari frământări.”

„Concepția lui fundamentală de viață în cei 9 ani și 8 luni de domnie cred că a fost rezistența prin credință și cultură, rezistență care s-a manifestat cât se poate de profund prin foarte multe ctitorii ale sale, prin foarte multe danii ale sale, prin foarte multe tipărituri, a fost un om al epocii sale, un om providențial, care și-a dat seama că tipăritura este un mijloc extraordinar de alfabetizare religioasă a oamenilor și de răspândire a cuvântului Evangheliei”, a continuat părintele conferențiar.

„A reușit să mențină alianțe foarte puternice cu Republica Venețiană, cu Statul Papal, cu Imperiul Ungar, cu Transilvania, care era un fel de zonă autonomă din Imperiul Ungariei de atunci. Aceste alianțe însemnau foarte mult pentru vremea aceea, pentru că în cazul unui atac iminent din partea Imperiului Otoman, armata țării sale, alături de celelalte armate ale țărilor creștine, ar fi putut să facă față unei invazii.”

Niciun om nu trăiește pentru sine

Despre Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său, Teodosie, monument literar românesc, Părintele Vasile Crețu a spus că „reprezintă deodată și un manual de guvernare creștină, fundamentat pe valorile evanghelice, dar reprezintă și un tratat de diplomație și de conducere militară”.

„Nu întâmplător, educația pe care a primit-o Neagoe Basarab în timpul copilăriei și adolescenței sale de la Patriarhul Nifon al Constantinopolului, de la călugărul Macarie, viețuitor al Mănăstirii Bistrița din Vâlcea și au pus amprenta asupra culturii lui.”

„Este în același timp și un breviar de ascetică și de mistică. Este un îndrumar foarte important despre ceea ce înseamnă să fii conducător creștin și poate o invitație la reflexie pentru conducătorii care se pretind a fi creștini astăzi”, a subliniat părintele conferențiar.

Dar erudiția, diplomația și credința sa „pot fi sintetizate într-una singură: Niciun om nu trăiește pentru sine”, a precizat Părintele Vasile Crețu.

„Râurile nu își beau propria lor apă, pomii nu-și consumă propriile lor fructe, soarele nu luminează și încălzește pentru el însuși, așa cum florile nu emană parfum pentru ele însele. Tot astfel o lege a naturii spune că nu este suficient să trăim pentru noi, ci este foarte înțelept și foarte bine să trăim pentru alții.”

„Învățăm din acest scurt proverb, așa cum învățăm din viața Sf. Neagoe Basarab, pomenit astăzi, că este frumos să fii fericit, dar este și mai frumos ca alții să fie fericiți în veșnicie datorită ție”, a încheiat părintele conferențiar.

Al treilea protector al parohiei

„Sfântul Neagoe Basarab a fost ales cel de-al treilea hram al parohiei noastre. Este protector alături de Sfântul Silvestru, hramul principal fiind adormirea Maicii Domnului. A fost solicitat și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a aprobat chiar de la canonizarea sfântului”, a explicat Părintele Paroh Alexandru-Gabriel Gherasim pentru Trinitas TV.

„Se zvonea dinainte că va fi canonizat și slujitorii din acea vreme ai bisericii și Consiliul Parohial, văzând asemănarea între turlele torsionate de pe biserica noastră și cele de la biserica Mănăstirii Curtea de Argeș, au gândit că Sfântul Neagoe ar fi potrivit să ne fie un alt ocrotitor, un hram de toamnă, alături de Sfântul Silvestru, care este prăznuit în mijlocul iernii.”

Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și îndrumătorul spiritul al Sf. Neagoe Basarab, a fost primul sfânt canonizat pe teritoriul românesc, chiar la inițiativa sfântului domnitor care i-a fost ucenic (1517). Sf. Neagoe Basarab a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 2008.