„Semnul Sfintei Cruci nu este doar o podoabă în biserică, ci este semnul iubirii lui Hristos față de noi, care ne cheamă la iubire față de Dumnezeu și față de semeni”, a subliniat Arhim. Ciprian Grădinaru sâmbătă, la Parohia Sf. Vasile – Victoria din Capitală, unde a fost delegat de Părintele Patriarh Daniel să participe la hramul comunității.
Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci „ne amintește că Hristos Domnul, prin Cruce, a schimbat suferința în biruință, în Înviere”, a precizat Arhim. Ciprian Grădinaru.
„Mântuitorul Hristos ne dăruiește și nouă putere, ca să purtăm crucea vieții noastre: crucea încercărilor, a ostenelilor, a dăruirii de sine pentru a ajuta pe semenii noștri, crucea părinților care cresc și educă copii în credință, crucea soților care se ajută unul pe altul și împreună lucrează faptele credinței, crucea monahilor care se nevoiesc în post, rugăciune și pocăință, crucea celor care sunt bolnavi, singuri, orfani, fără de adăpost.”
Crucea este ocrotitoarea creștinilor
„Sunt multe forme ale crucii în viețile noastre, însă pe toate acestea le putem purta mai ușor dacă ne rugăm stăruitor Domnului Iisus Hristos Cel răstignit și înviat, ca să ne ajute”, a adăugat părintele arhimandrit.
„Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare istorică ce se referă în primul rând la lemnul Sfintei Cruci, dar Sfânta Cruce are o mulțime de înțelesuri duhovnicești. Această sărbătoare ne aduce aminte de jertfa Mântuitorului pe crucea de lemn. De aceea, crucea este lăudată ca fiind altarul cel mai sfânt pe care Hristos Însuși S-a adus jertfă în mod voit.”
„Crucea este ocrotitoarea creștinilor. Este nu doar semnul suferinței celor care au mărturisit pe Hristos, ci este și semnul biruinței prin puterea Învierii lui Hristos care a dăruit mucenicilor această putere de a nu răspunde la ură cu ură și la răutate cu răutate, ci au biruit răutatea prin bunătate și răbdare. Să ne rugăm Domnului Hristos, Cel răstignit pe cruce și înviat, să ne dăruiască și nouă puterea de a ne purta crucea și de a mărturisi în toată viața noastră cât de mult ne-a iubit Dumnezeu”, a mai spus Arhim. Ciprian Grădinaru.
Arhimandritul a transmis binecuvântarea și prețuirea Părintelui Patriarh Daniel, Patriarhul României, pentru lucrarea misionară a părintelui paroh Cristian Trandafir și a celorlalți părinți slujitori ai comunității.
Pelerinaj cu moaștele unui sfânt tămăduitor
Racla cu un fragment din lemnul Sfintei Cruci și moaște ale mai multor sfinți, aflată în patrimoniul parohiei încă din secolul al XVII-lea, a fost purtată vineri seară în procesiune și așezată spre cinstire.
Alături de aceste odoare, pe tot parcursul hramului, credincioșii pot cinsti și moaștele Sf. M. Mc. Pantelimon aduse de la Biserica Sfântul Pantelimon – Foișorul de foc.
„Prezența Sfântului Pantelimon aici, în parohia aceasta, nu cred că este o întâmplare”, a declarat, pentru Trinitas TV, Părintele Bogdan Aurel Teleanu, parohul comunității Sfântul Pantelimon – Foișorul de foc.
„Spre exemplu, în catapeteasma bisericii noastre, care se află în curs de restaurare, există o icoană în care este reprezentat Sfântul Mare Mucenic și tămăduitor Pantelimon în vecinătatea Sfinților Împărați Constantin și Elena și a Sfintei Cruci. Sfântul a fost martirizat cu vreo 20 de ani înainte ca să fie descoperit lemnul Sfintei Cruci de Sfânta Împărăteasă, Elena.”
„Deci, iată, triumful acesta al Crucii este totodată pentru cei vii și pentru cei morți. Iar această îngemănare a Sfintei Cruci și a moaștelor Sfântului Pantelimon arată că semnul biruinței, semnul Sfintei Cruci, este vindecător”, a mai spus Părintele Bogdan Aurel Teleanu.
Părintele Cristinel Trandafir, parohul Bisericii Sfintei Cruci și a Sf. Vasile cel Mare, și-a exprimat bucuria că pelerinii și credincioșii din comunitate au umplut curtea și biserica la liturghia de hram, chiar dacă a plouat puțin.
„Alături de Sfântul Pantelimon, iată că sărbătoarea aceasta, aflată la 14-a ediție, a adăugat o tradiție a cultului Sfintei Cruci în parohia aceasta și eu mă bucur, pentru că am muncit foarte mult aici și cred că este potrivit ca din acest sfânt lăcaș, din această bisericuță, să facem un paraclis al Sfintei Cruci”, a spus parohul.
„Ne străduim, așadar, pe viitor să o restaurăm cât mai bine și să înmulțim activitățile social-filantropice și mai ales pe cele liturgice, astfel încât să aducem un obol Mântuitorului nostru Iisus prin rugăciune, prin jertfă multă și Îl rugăm ca fiecare etapă din viața noastră să fie susținută de Crucea lui Hristos”, a mai declarat Părintele Cristinel Trandafir pentru Trinitas TV.
Programul manifestărilor continuă
Vineri, în ajunul sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci, parohia a organizat o procesiune dedicată Sfintei Cruci, iar după liturghia de hram urmează un program cultural.
Sâmbătă, de la ora 17:00, parohia găzduiește Conferința „Sf. Pantelimon, prieten al celor încercați de boli și grija față de bolnavi la Centrul Sfântul Nectarie – Foișorul de Foc”, urmată de proiecția filmului „Viața Sfântului Nectarie”, de la ora 19:00.
Duminică, de la ora 17:00, va fi oficiată Taina Sf. Maslu, iar de la ora 18:30 au loc proiecții de filme documentare dedicate unor sfinți recenți: Sf. Părinte Mărturisitor Dumitru Stăniloae și Sf. Cuv. Cleopa de la Sihăstria.