Procesiune închinată Sf. Parascheva la Patriarhie | Noi, cei atât de puţin preocupaţi de cele duhovniceşti, să urmăm virtuţile prin care sfânta a strălucit, îndeamnă PS Timotei

Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor i-a sfătuit pe credincioşii prezenţi la Patriarhie, în ajunul sărbătorii Sfintei Parascheva, să urmeze viaţa pilduitoare şi virtuoasă a Ocrotitoarei Moldovei pentru a dobândi mântuirea.

Noi, credincioşii de astăzi, atât de puţin preocupaţi de lucrurile duhovniceşti, ar trebui să urmăm virtuţile prin care Sfânta Parascheva a strălucit, a îndemnat PS Timotei în cuvântul rostit înainte de procesiunea organizată în jurul Catedralei Patriarhale.

Dealul Patriarhiei a fost în această seară loc de pelerinaj. După Slujba Privegherii oficiată de PS Timotei Prahoveanul în lăcaşul de cult ctitorit de Constantin Șerban Basarab, icoana Cuvioasei Parascheva şi racla cu veşmântul sfintei din Paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale au fost purtate în procesiune în jurul Catedralei Patriarhale, informează basilica.ro.

Înainte de procesiune, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor le-a vorbit credincioşilor aflaţi pe Dealul Patriarhiei despre viaţa pilduitoare a sfintei născută în Epivata (azi Boia­dos), în apropiere de Constantinopol.

Ierarhul a evidenţiat evlavia pe care creştinii ortodocşi o au faţă de Sfânta Parascheva. În Biserica noastră toţi sfinţii sunt importanţi, toţi constituie modele pentru noi cei de astăzi, dar puţini dintre ei se bucură de o asemenea cinstire asemenea Sfintei Parascheva, a subliniat Preasfinţia Sa.

PS Timotei Prahoveanul a explicat că luminătoarea Moldovei ne aduce aminte de darurile pe care creştinii le primesc de la Dumnezeu în urma rugăciunii şi milostivirii sfinţilor. Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a vorbit despre bunătatea inimii, credinţa deosebită şi puterea de a renunţa la slava lumească, virtuţi definitorii pentru Sfânta Parascheva.

Să o rugăm pe Sfânta Parascheva cea mult folositoare să întărească credinţa noastră, să ne facă mai buni asemenea bunătăţii pe care a avut-o ea, să ne facă mai rugători, mai nevoitori, aşa cum a fost ea, a spus Preasfinţia Sa.

Evidenţiind bunătatea inimii de care a dat dovadă sfânta cuvioasă, PS Timotei a întrebat retoric: Cine dintre noi şi-ar schimba hainele bogate, hainele de firmă şi foarte scumpe cu hainele unui cerşetor?

Aşa a făcut ea schimbând strălucirea de pe trupul ei cu sărăcia pe care o împrumutase de la un sărac pe care îl întâlnise la Epivata, a evidenţiat Părintele Episcop.

Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a spus că Dumnezeu răsplăteşte nevoinţele celor care îl iubesc pe El şi a evidenţiat că Tatăl Ceresc a învrednicit-o pe Sfânta Parascheva pentru multa ei asceză cu darul facerii de minuni.

Pe lângă această bunătate a inimii, sfânta a avut o credinţa puternică  şi puterea de a renunţa la slava acestei lumi şi ceea ce îi oferea averea familiei din care provenea. În cele din urmă viaţa ei a cunoscut o altă virtute, deşi foarte tânără, o aspră nevoinţă pe care a petrecut-o la mănăstirea din Heracleea Pontului, cât şi în pustiul Iordanului unde s-a nevoit câţiva ani, a spus Preasfinţia Sa.

Moaştele Sfintei Parascheva au fost dăruite Moldovei de patriarhul Constantinopolului Partenie I (1639-1644), ca recunoștință pentru dărnicia domnitorului Vasile Lupu, care plătise toate datoriile Patriarhiei ecumenice. Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei, apărută la Iași în 1643. Astăzi, moaștele Sfintei Parascheva se află în Catedrala mitropolitană din Iași.