„Întrebarea acestei zile a începutului de an bisericesc este: Primim cuvântul lui Dumnezeu, sau ne comportăm asemenea celor din Nazaret, care nu s-au bucurat atunci când l-au ascultat?” a spus duminică Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a început anul bisericesc la Limassol, în Cipru, unde însoțește, împreună cu o delegație de clerici români, un fragment din moaștele Sf. Ciprian aflate în patrimoniul Bisericii Zlătari din Capitală.
Ierarhul a slujit duminică Sf. Liturghie împreună cu Episcopul Porfirie de Neapolis la Biserica Sf. Arh. Mihail din Limassol, unde, sâmbătă seară, a avut loc și primirea oficială a raclei cu moaștele Sf. Ciprian aduse în pelerinaj de delegația română.
Părintele Ștefan Sfarghie de la Biserica Zlătari din Capitală s-a alăturat ierarhilor în slujire, împreună cu Ierod. Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal coordonator și directorul Agenției de știri Basilica a Patriarhiei Române.
„Ziua de astăzi ne amintește în primul rând de predica Mântuitorului din Sinagoga din Nazaret, unde a citit din cartea Profetului Isaia. Cuvântul Profetului se referea la El, la Cel Care avea să vină și să aducă mângâiere multă celor săraci, orbilor și tuturor celor care se aflau în dificile situații în viață”, a spus Preasfinția Sa în cuvântul de învățătură.
„El a venit să binevestească săracilor, să aducă celor orbi vederea și să vorbească sau să amintească despre Anul Bineplăcut Domnului. Cei din Nazaret sunt asemenea nouă: Nu au primit cuvintele Domnului. Știm că Mântuitorul a fost alungat din Nazaret.”
„Și, așa cum odinioară fusese nevoit să părăsească locul unde S-a născut, să meargă din Betleem departe în Egipt, de această dată a fost nevoit să se stabilească într-un alt loc decât Nazaretul unde crescuse. Mântuitorul le-a spus celor care-L ascultau: Vulpile au vizuini și păsările cerului au cuiburi, dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece capul”, a amintit ierarhul.
Martiriul Sf. Ciprian, o biruință a Bisericii
„Iubiți credincioși, doresc, în puține cuvinte, să-mi exprim bucuria pentru frumoasa primire pe care ați acordat-o Sfântului Ciprian”, a mai spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
„Din viața lui reținem în mod deosebit două fapte minunate. Cel dintâi este convertirea lui, schimbarea vieții, și dorința de a-I sluji lui Dumnezeu după ce fusese slujitor al diavolului și al idolilor. Convertirea lui înseamnă, de fapt, îndemnul schimbării vieții fiecăruia dintre noi.”
„Al doilea exemplu strălucitor al vieții lui este sfârșitul martiric”, a adăugat episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
„Nu trebuie să privim către Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian doar ca la un izbăvitor al relelor vieții noastre, ci mai ales ca la un mărturisitor al lui Hristos și ca la un înalt exemplu de credință puternică.”
„Iubiți credincioși, exemplul acestor sfinți ne îndeamnă și pe noi să fim mai aproape de Hristos, dar și de aproapele nostru, de semenul, de cel de alături, care are nevoie de ajutor. Exemplul sfinților se adresează într-o lume secularizată care are nevoie de frumoase modele pe care le-ar putea urma într-o astfel de perioadă deosebit de grea”, a subliniat Preasfinția Sa.
„Îl rugăm pe Sfântul Ciprian, al cărui martiriu a însemnat o biruință a Bisericii alături de ceilalți martiri, să ne ajute și nouă în această luptă permanentă împotriva întunericului.”
Evlavia ciprioților pentru Sf. Ciprian
În încheiere, ierarhul român le-a mulțumit, în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Mitropolitului Atanasie de Limassol, Preafericitului Părinte Porfirie, Episcop de Neapolis, părinților de la Biserica Sf. Arh. Mihail din Limassol credincioșilor pentru primirea făcută și participarea la liturghie.
„Mai mare bucurie decât aceea de a fi în preajma sfinților nu putem avea pe pământ”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
„Mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României pentru trimiterea sfintelor moaște ale Sfântului Ciprian, care a fost aduse de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul împreună cu Părintele Ștefan Sfarghie și cu Ierodiaconul Nicolae Iftimiu”, a afirmat, după slujbă, Episcopul de Neapolis.
„Le mulțumim pentru această mare binecuvântare, care vine într-o zi de mare bucurie, începutul anului ecleziastic – 1 septembrie, după cum știți, este începutul anului bisericesc.”
„Este o mare binecuvântare să-l avem astăzi printre noi pe Sfântul Ciprian, care este cunoscut pentru minunile sale și mult pomenit în țara noastră”, a adăugat Preasfințitul Părinte Porfirie.
„Un nume foarte des întâlnit în familiile de aici, din Cipru, este Ciprian, de aceea îl cinstim atât de mult pe sfânt”, a explicat ierarhul cipriot.
Programul pelerinajului din Cipru
Marți, 3 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul va susține, în Biserica Sf. Arh. Mihail din Limassol, prelegerea „Monahismul și spiritualitatea ortodoxă în România”.
Iar joi, 5 septembrie, de la ora 18.00, și vineri dimineață, la prăznuirea minunii făcute la Colose de Sf. Arh. Mihail, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul va oficia slujba Vecerniei, respectiv Sfânta Liturghie.
Moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian vor rămâne în Biserica Sf. Arh. Mihail până luni, 9 septembrie, iar credincioșii le vor putea cinsti între orele 16:30 și 21:30. Aproape zilnic va fi oficiat Paraclisul Sf. Ciprian.
În octombrie 2024, Moaștele Sf. Lazăr de la o veche biserică din Larnaca, Cipru, vor fi aduse la Catedrala Patriarhală din București ca parte a sărbătorilor dedicate Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor.