PS Varlaam despre Canonul Mare: O avalanșă de idei, ar trebui citit mai des

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a elogiat luni seară Canonul Mare și pe autorul acestuia, Sfântul Andrei Criteanul.

După ce a citit prima parte a acestui canon, luni seară, la Catedrala Patriarhală, Preasfinția Sa l-a citat pe Arhimandritul Teofil (Părăian) de la Sâmbăta de Sus care spunea că ascultăm de prea puține ori Canonul Mare și că el ar trebui citit și acasă.

„Ideile care ne inundă mintea și sufletul pe parcursul ascultării sau lecturii acestui canon sunt atât de multe și se aseamănă cu o avalanșă. Atunci când trecem la un nou tropar deja uităm ce ni s-a transmis în troparele anterioare”.

De aceea, a spus PS Varlaam, este bine să urmăm îndemnul Părintelui Teofil și să citim și la casele noastre acest canon, mai ales că opera a fost publicată în mai multe ediții, separate de Cartea Triodului.

În predica sa, PS Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre pocăință – tema centrală a Canonului Mare, despre viața autorului – Sfântul Andrei Criteanul, dar a subliniat și că această operă prezintă „raportul, adeseori greu de înțeles, dintre bunătatea și dreptatea lui Dumnezeu”.

„Pocăința înseamnă schimbarea noastră radicală”, a subliniat ierarhul:

„Schimbarea felului nostru de a fi, de a gândi, de a vorbi, a felului nostru de a ne raporta la semeni. Este o adevărată revoluție interioară care ne determină să lepădăm faptele întunericului și, înarmându-ne cu armele luminii, să devenim o făptură nouă, după chipul bărbatului desăvârșit, care este Mântuitorul Iisus Hristos”.

„De aceea, Biserica a rânduit această perioadă a Sfântului și Marelui Post ca o perioadă în care fiecare dintre noi să intensifice pocăința – acest proces de prefacere lăuntrică a fiecăruia, dorind ca astăzi să fim mai buni decât am fost ieri, iar mâine să fim mai buni decât am fost astăzi”.

„Să folosim această perioadă”, a îndemnat Preasfinția Sa, „să folosim pildele pe care ni le aduce înaintea minții și a sufletului nostru Sfântul Andrei Criteanul, din Legea veche și din cea nouă, să urmăm celor drepți și să fugim de păcatele și de fărădelegile celor nelegiuiți”.

Din aceeași categorie