La finalul predicii rostite duminică la Catedrala Patriarhală, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a făcut un elogiu Sfintei Pulheria, împărăteasa care a convocat Sinodul al 4-lea Ecumenic.
PS Timotei Prahoveanul a slujit la altarul exterior al Catedralei Patriarhale, alături de protoiereii din Arhiepiscopia Bucureștilor, evenimentul fiind ultima slujbă din amplul program liturgic dedicat împlinirii a 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou la București.
La finalul predicii, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a amintit că ne aflăm în Duminica Sfinților Părinți de la Sinodul 4 Ecumenic.
Preasfinția Sa a menționat că acest sinod a fost cel mai mare din antichitatea creștină, ca număr de participanți: „Unii spun că au fost în jur de 530 de episcopi prezenți, alții, puțin peste 600. În orice caz, numărul sinodarilor de la Calcedon, din Biserica Sfintei Eufimia, a fost cel mai mare din istoria Bisericii”.
Și Sinodul al 3-lea, și Sinodul al 4-lea se datorează foarte mult evlaviei împărătesei Pulheria, a spus Preasfinția Sa.
„La cel de al 3-lea Sinod era doar regentă, împreună cu fratele său, împăratul Teodosie al 2-lea, iar la Calcedon era de puțin timp împărăteasă după moartea fratelui ei, într-un accident de vânătoare”.
„Dragostea ei pentru teologie, pentru biserică, pentru Preacurata Născătoare de Dumnezeu, a dus la formularea, la Sinodul al 3-lea, a termenului Theotokos – Născătoare de Dumnezeu, după ce, în vremea respectivă, o învățătură greșită, nu o recunoștea ca atare”.
„Iar la sinodul al 4-lea, ea, împreună cu episcopii iubitori ai dreptei credințe, au luptat împotriva monofizismului și au arătat părinții adunați în sinod că Mântuitorul Iisus Hristos a avut două firi, una dumnezeiască – fiind născut din veci din Tată, fără mamă, și una omenească – fiind Dumnezeu desăvârșit și Om desăvârșit, născându-se la plinirea vremii dintr-o Fecioară”.
Puțini împărați au reușit să facă ce a făcut ea
„Împărăteasa Pulheria a fost cea mai evlavioasă împărăteasă pe care a cunoscut-o antichitatea creștină și istoria Bizanțului”, a subliniat PS Timotei.
„A fost la fel de cinstită și împărăteasa Elena, dar Pulheria știa teologie. Pulheria a adunat în jurul ei pe toți cei care apărau dreapta credință a Bisericii și ea, cu puterile unei femei, a luptat împotriva ereziilor vremii, arătând că acest lucru este posibil atunci când Harul lui Dumnezeu lucrează prin cineva”.
„Pulheria, deși a trăit numai 54 de ani, a făcut lucruri pe care puțini împărați, puțini regi, au reușit să le facă în întreaga istorie a umanității”.
„La mulți ani după moartea ei, respectiv a cunoscutului general și senator Marcian, când era cineva ales la Constantinopol, li se ura: Să fii mare și înțelept ca Marcian, iar împărăteselor: Să apărați credința așa cum a apărat Pulheria dreapta credință a Bisericii”.
„Pomenirea părinților de la Sinodul al 4-lea ecumenic ne îndeamnă și pe noi la păstrarea dreptei credințe, la iubirea învățăturii drepte a Bisericii și la urmarea ei, împotriva atâtor curente care au existat cândva și care persistă. Pentru că unitatea, dragostea de Dumnezeu și lucrarea celor sfinte, indiferent de dreapta pe care se află cineva, este un semn al iubirii față de Dumnezeu”
„Ne rugăm ca Dumnezeu să primească jertfa dumneavoastră din zilele din urmă, în aceste momente când temperaturile au fost mai ridicate ca de obicei, să răsplătească pelerinilor care au venit din București, din Ilfov, din județul Prahova și din alte locuri, din diferite alte locuri ale țării și chiar din străinătate, prin daruri bogate și prin bucurii, așa cum au avut părinții de la Sinodul al 4-lea Ecumenic și toți cei care l-au căutat pe Dumnezeu”.
La finalul Sfintei Liturghii, PS Timotei Prahoveanul le-a mulțumit protoiereilor din Arhiepiscopia Bucureștilor pentru eforturile depuse în pelerinajul cu moaștele Sfântului Dimitrie la cele 123 de lăcașuri de cult din eparhie, la începutul acestui an.