Biblioteca Sfântului Sinod organizează săptămâna viitoare un eveniment comemorativ dedicat Mitropolitului Visarion Puiu, cel care a pus bazele eparhiei ortodoxe române de la Paris.
Evenimentul va avea loc marțea viitoare la sediul Bibliotecii Sfântului Sinod și va fi pus sub sloganul „Viața ca o jertfă”, pentru a evidenția esența întregii activități a Mitropolitului Visarion Puiu.
Biblioteca Sfântului Sinod a pregătit o expoziție de cărți, documente și fotografii marcante pentru personalitatea marelui ierarh român.
Despre viața și activitatea Mitropolitului Visarion Puiu va vorbi Col. (r) Dumitru Stavarache, membru al Comisiei Române de Istorie Militară și autor al unor studii și articole dedicate mitropolitului.
Biblioteca Sfântului Sinod dedică seria de evenimente împlinirii a 60 de ani de la trecerea la cele veșnice a Mitropolitului Visarion Puiu.
Mitropolitul Visarion Puiu
S-a născut în data de 27 februarie 1879, la Pașcani, primind la botez numele Victor. A avut parte de o bogată educație în instituții teologice de prestigiu precum Seminariile Teologice din Roman și Iași, Facultatea de Teologie din București și Academia Duhovnicească din Kiev.
După ce activează o perioadă în Basarabia, în 17 martie 1921, Visarion Puiu este ales episcop al Argeșului, iar doi ani mai târziu ajunge episcop al Hotinului (1923-1935).
În anul 1935 este ales în demnitatea de Mitropolit al Bucovinei, dar obligat să se retragă în anul 1940 din cauza ocupației sovietice. Între 1942-1943, păstorește Transnistria, cu sediul episcopal la Odessa, unde a militat pentru apărarea identității românești, fapt ce i-a adus condamnarea la moarte de către autoritățile comuniste.
Ajuns în Occident, Mitropolitul Visarion pune bazele unei eparhii ortodoxe românești pentru Europa Occidentală, cu sediul la Paris. În ziua de 10 august 1964, la vârsta de 85 de ani, Mitropolitul Visarion trece la cele veșnice și este înmormântat la Viels-Maison, fiind apoi reînhumat în cimitirul Montparnasse din Paris.