Ziua Facultății de Teologie din București, sărbătorită prin lansarea unui volum dedicat sfinților capadocieni

De sărbătoarea sfinților ocrotitori ai învățământului teologic, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București a fost lansat un volum dedicat istoriei, literaturii și teologiei sfinților părinți capadocieni, scris de istoricul italian Claudio Moreschini.

Cartea „Sfinții Părinți Capadocieni. Istorie. Literatură. Teologie” a fost tradusă în limba română și publicată la Editura Basilica a Patriarhiei Române.

„Este o onoare deosebită pentru Facultatea de Teologie din București ca astăzi, când ne cinstim ocrotitorii, să îl avem ca invitat pentru cursul festiv dedicat Sfinților Trei Ierarhi pe un ilustru profesor de limbi clasice, patrolog și cercetător al operelor Sfinților Părinți”, a spus pr. prof. Constantin Preda, decanul Facultății de Teologie din București.

Pe această cale, prof. Claudio Moreschini a a vorbit despre volumul prezentat și a descris metodele de identificare a părinților capadocieni, ținând cont de interpretarea spirituală a lumii bizantine și de interpretarea istorică a lumii moderne.

Prezent la eveniment, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit apreciativ despre lucrarea prezentată, în raport cu celelalte două lucrări ale autorului publicate în limba română: „Istoria literaturii creştine vechi greceşti şi latine” și „Istoria filosofiei patristice”.

„Ambele lucrări s‑au impus atât printr‑o analiză academică minuțios realizată, cât și printr‑un limbaj foarte accesibil, îmbrăcat într‑o frumusețe literară care face lectura mereu proaspătă și atrăgătoare”, a subliniat Preasfinția Sa.

„Sunt convins că și lucrarea de față deține aceleași trăsături”, a adăugat Episcopul vicar patriarhal.

Studia Doctoralia

Cu ocazia evenimentelor organizate de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, au fost prezentate și cele mai recente volume din colecția „Studia Doctoralia”, nr. 3/2020, respectiv nr. 4/2021, a Școlii Doctorale „Dumitru Stăniloae” a Facultății de Teologie din București.

„În aceste volume se află contribuțiile doctoranzilor de la școlile doctorale din toată țara. Fără să existe o temă generică, acestea cuprind rezultatele cele mai relevante din proiectele de cercetare ale fiecărui doctorand, de la momentul respectiv”, a declarat prof. Adrian Lemeni, directorul Școlii Doctorale „Dumitru Stăniloae”.

La finalul evenimentului a fost lansată și ediția cu numărul 23 a Anuarului Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

Ziua s-a încheiat cu un recital de cântece religioase susținut de corul facultății de teologie în holul central al instituției.