Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor în ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din ziua de 29 septembrie 2014, la Reședința Patriarhală, iar la 29 octombrie 2014, după slujba vecerniei, a avut loc ipopsifierea sau rânduiala chemării la această treaptă a slujirii. Hirotonia în treapta de Episcop a avut loc în data de 30 octombrie 2014.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul este recunoscut pentru bogata sa activitate publicistică, fiind autor a numeroase articole, studii, lucrări și volume ce oglindesc mai ales viața religioasă și culturală a lumii monahale.

S-a născut la 13 noiembrie 1966 în satul Rădășeni din apropierea Fălticeniului, din părinții Miron și Elena Aioanei. A urmat școala generală și prima treaptă de liceu în orașul Fălticeni, după care, în 1984, începe cursurile Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. În ultimul an de seminar s-a închinoviat în obștea Mănăstirii Neamț, unde a fost tuns în monahism la 1 februarie 1989 de către vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania, pe atunci arhimandrit, cu binecuvântarea fericitului întru pomenire Patriarh Teoctist, atunci locțiitor de Mitropolit al Moldovei și Sucevei.

A început studiile superioare la București, în cadrul Institutului Teologic de grad universitar. Fiind mutat la Catedrala mitropolitană din Iași, ca arhidiacon al Mitropolitului Moldovei și Bucovinei de atunci, actualul Patriarh al României, Preafericitul Părinte Daniel, părintele Timotei Aioanei s-a transferat la Facultatea de Teologie din Iași, recent reînființată.

În anul 1993, Arhidiaconul Timotei Aioanei a terminat studiile superioare, după care, în perioada 1995-1996, la recomandarea și cu binecuvântarea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, a urmat un curs de elină modernă la Facultatea de Filosofie și Litere a Universității din Atena. În martie 2002, în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a primit rangul de arhimandrit, fiind hirotesit la 24 martie 2002, la Biserica Vovidenia din Iași, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Tot în același an, a fost numit, prin decizie mitropolitană, membru al Comisiei liturgice a Arhiepiscopiei Iașilor, iar în 2003 a fost numit Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor. După ce a îndeplinit mai multe funcții administrative în Arhiepiscopia Iașilor, Părintele a fost Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor și mare eclesiarh al Catedralei patriarhale din București. La începutul anului 2014 a fost numit Superior al Așezămintelor Românești de la Locurile Sfinte.