Mănăstirea „Sfânta Treime” şi Centrul Social Pastoral din localitatea Buşteni funcţionează într-o casă achiziţionată în anul 1935, prin contribuţia preoţilor din Protoieria Câmpina, şi ulterior donată patriarhului Miron Cristea, în calitate de Arhiepiscop al Bucureştilor.

Pentru a fi ferită de naţionalizare, Patriarhul Justinian o transformă în Casă de Odihnă pentru clericii Arhiepiscopiei şi familiile acestora, iar în anul 1957 demarează ample lucrări de restaurare şi extindere, finalizate în iunie 1958. Casa de Odihnă de la Buşteni îşi păstrează acest statut până în anul 2009 când, prin purtarea de grijă şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, aici a luat fiinţă Centrul Social-Pastoral şi Mănăstirea cu hramul „Sfânta Treime”.

Clădirea se află înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice și prezintă o arhitectură deosebită de început de secol XX.

Mănăstirea are viaţă de obşte, iar serviciile religioase se oficiază în paraclisul ce a fost sfinţit pe data de 12 iunie 2011 de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Clădirea monument istoric deține spații de cazare pentru credincioși, oferind pelerinilor care doresc să îi calce pragul, un loc minunat de rugăciune și de meditație.