Patriarhul Daniel: ASCOR la vârsta maturității și a responsabilității

Mesajul transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Consfătuirea Națională a Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR), București, 17-19 iulie 2020:

A.S.C.O.R. la vârsta maturității și a responsabilității

Consfătuirea Națională a Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români (A.S.C.O.R.), organizată în contextul anului 2020, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca An omagial al pastorației părinților și copiilor, reprezintă un moment deosebit, întrucât în acest an A.S.C.O.R. împlinește 30 de ani de existență.

La această vârstă a maturității, membrii asociației din toată țara au ocazia să trăiască emoțiile unui moment aniversar și să evalueze, cu bucurie și responsabilitate, activitatea desfășurată până în prezent și impactul acesteia.

Întâlnirea din acest an poate constitui un bun prilej pentru consolidarea relațiilor dintre filialele A.S.C.O.R. și pentru contextualizarea activităților dedicate tinerilor.

În vederea intensificării activităților și pentru ca mesajul A.S.C.O.R. să fie adresat cât mai multor tineri, indiferent de domeniul sau mediul din care provin, este important ca aceștia să urmeze îndemnul Sfântului Apostol Pavel, care ne spune: ,,Umblați cu vrednicie, după chemarea cu care ați fost chemați, cu toată smerenia și blândețea, cu îndelungă-răbdare, îngăduindu-vă unii pe alții în iubire, silindu-vă să păziți unitatea Duhului, întru legătura păcii” (Efeseni 4, 1-3).

Tinerii au nevoie să fie ascultați și încurajați, ajutați și îndrumați, mai ales când idealul lor sincer se întâlnește cu realitatea cotidiană, când creșterea și maturizarea lor înseamnă efort intelectual și fizic, speranță și perseverență.

Într-o lume marcată profund de individualism și secularizare, Familia, Biserica și Școala sunt chemate astăzi să ofere tinerilor ajutorul necesar dezvoltării lor atât în plan personal, cât și comunitar, să cultive libertatea, responsabilitatea și demnitatea, deoarece tinerii sunt daruri ale lui Dumnezeu pentru familie și umanitate.

În perioada de pandemie, pe care am traversat-o cu toții, am înțeles mai bine cât de necesară este comunicarea dintre oameni, posibilitatea de a ne întâlni față către față, de a ne împărtăși bucuriile și necazurile, reușitele sau eșecurile, așteptările și aspirațiile. Doar în comuniune de credință și de cooperare putem crește spiritual și activa social ca oameni liberi și responsabili.

Tinerii mărturisitori ai credinței, prin cuvânt și faptă, iubitori de rugăciune și de acțiune, sunt misionari ai Bisericii în societatea de azi, reprezentând nu doar viitorul, ci și prezentul activ și creativ al Bisericii. De aceea, Biserica vă cheamă pe voi, tinerii ei, să fiți mărturisitori ai iubirii lui Hristos și misionari în lumea în care trăim.

Activitățile pe care le desfășurați sunt insuflate de dragostea de a participa la viața liturgică a Paracliselor universitare, în cadrul cărora vă formați pentru viață, prin participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, precum și la alte slujbe și rugăciuni săptămânale, prin organizarea catehezelor și conferințelor duhovnicești, a atelierelor educațional-recreative, a activităților social-filantropice, a pelerinajelor sau taberelor de vară la mănăstirile ortodoxe din țară, precum și a excursiilor tematice la obiectivele culturale.

Ne rugăm lui Dumnezeu să vă ocrotească și să vă dăruiască sănătate și mult ajutor, pace și bucurie, spre a fi o binecuvântare pentru Biserică și pentru poporul român!

Cu părintești binecuvântări și multă prețuire,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Sursa: Basilica.ro