Patriarhul explică cum ne putem pregăti duhovniceşte în timpul postului având ca model pe Maica Domnului

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat, în predica rostită sâmbătă la Paraclisul Reședinței Patriarhale, cum ne putem pregăti pentru sărbătoarea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos având ca model pe Fecioara Maria.

„Maica Domnului ne îndeamnă ca în această perioadă să ne curățim de păcate prin spovedanie, prin multă rugăciune, prin citirea Sfintelor Scripturi și a vieților sfinților, prin multă nevoință duhovnicească, dar și prin multă milostenie”, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul României a precizat că atunci când nu putem face milostenie materială, trebuie să dăruim duhovnicește.

„Să facem milostenie spirituală, să ne rugăm pentru cei bolnavi, pentru cei necăjiți, pentru cei singuri, întristați și îndoliați, mai ales acum în timp de pandemie când sunt o mulțime de oameni bolnavi, suferinzi, unii cu teamă de boală, alții cu teamă de moarte”.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a precizat că trebuie să dăm dovadă de altruism și în rugăciune.

„Este mare nevoie”, a spus Preafericirea Sa, „să ne rugăm nu doar pentru noi înșine, ci și pentru toți care nu se mai pot ruga sau care au nevoie de rugăciunea, de ajutorul nostru”.

Pentru toată perioada postului, Patriarhul Daniel a reiterat faptul că Maica Domnului este un model „pentru fiecare creștin care trebuie să se pregătească a primi pe Hristos în sufletul său”. El a explicat de ce sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică a fost rânduită în postul Crăciunului.

Sărbătoarea amintește de faptul că pentru a naște pe Hristos, Maica Domnului s-a pregătit duhovnicește încă din copilărie, de la vârsta de trei ani.

Ca atare, ideea de pregătire, de înduhovnicire pentru a primi o mare binecuvântare a făcut ca Intrarea Maicii Domnului în Biserică să fie un model de pregătire pentru creștini să poată primi duhovnicește pe pruncul Iisus care Se naște în peștera Betleemului, să se poate naște și în peștera sufletului nostru, care prin păcat se întunecă și se răcește în iubirea sa față de Dumnezeu și față de semeni.

Însă, prin post, rugăciune, nevoințe, prin spovedanie și împărtășire mai deasă devine un loc luminos și cald pentru primirea pruncului Iisus.

În cuvântul său, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a precizat de ce preotul Zaharia a dus-o pe Fecioara Maria în Sfânta Sfintelor, locul cel mai sfânt din Templu, unde arhiereul intra o singură dată pe an.

„Această faptă nu era una obișnuită, nimeni nu a fost dus în Sfânta Sfintelor pentru binecuvântare, dar Duhul Sfânt l-a îndemnat pe preotul Zaharia să o ducă pe Fecioara Maria  pentru că ea va deveni chivot, va deveni ea însăși templu al lui Hristos, al Fiului Veșnic al lui Dumnezeu care Se va zămisli și Se va naște prin lucrarea Sfântului Duh din ea. De aceea, Maica Domnului este numită în cărțile noastre de slujbă chivot sfințit și rai cuvântător”.

În Sfânta Sfintelor se afla, înainte de robia babilonică, Chivotul legii care cuprindea: Toiagul lui Aaron, Tablele Legii și o năstrapă cu mană cerească.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Sursa: Basilica.ro