De ce a fost „invitat” Sf. Stelian la sărbătoarea Bucureştilor: A fost un ocrotitor al copiilor pe timp de ciumă, spune Patriarhul Daniel

„A fost un ocrotitor al copiilor pe timp de ciumă, a salvat o mulțime de copii și a adus mângâiere într-o mulțime de familii care aveau copii bolnavi”, a motivat Patriarhul Daniel decizia de a aduce moaștele Sfântului Stelian Paflagonul la sărbătoarea Bucureștilor, mai ales în această situație sanitară delicată.

„De aceea, astăzi, noi am avut binecuvântarea să cinstim deodată cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și moaștele Sfântului Stelian, Ocrotitorul Copiilor”, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat și un alt motiv pentru care moaștele Sfântului Stelian s-au aflat la Patriarhie spre cinstire credincioșilor.

„Întrucât a fost proclamat Anul omagial al pastorației părinților și copiilor de către Patriarhia Română, ne-am gândit că este bine să aducem pe Sf. Stelian Paflagonul ca invitat al Sfântului Cuv. Dimitrie cel Nou”.

Sfintele moaște au fost aduse de la biserica Sfântul Stelian-Lucaci din București, ctitoria  Mitropolitului Ștefan al II–lea din anul 1736.

Racla în care sunt așezate sfintele moaște datează din 12 aprilie 1941.

Câteva aspecte din viața Sfântului Stelian:
  • A fost singurul supraviețuitor dintre frații săi și s-a bucurat de multă dragoste părintească;
  • A împărțit toată averea și a intrat în monahism;
  • A dus o viață ascetică într-o peșteră, fiind hrănit de un înger;
  • În timpul epidemiei de ciumă a tămăduit foarte mulți copii.

 

Foto credit: Basilica.ro/Raluca Ene

Sursa: Basilica.ro