A început Postul Naşterii Domnului. „Să ne pregătim sufletul să devină peştera în care să Se nască tainic Hristos”

În prima zi a Postului Nașterii Domnului, duminică, 15 noiembrie 2020, Patriarhul Daniel a explicat ce trebuie să facem în acest interval de timp.

„Este perioada în care noi ne pregătim sufletul să devină peșteră luminoasă în care să se nască tainic Hristos Domnul”.

„La iubirea milostivă a lui Dumnezeu Care a trimis pe unicul Său Fiu în lume să mântuiască lumea să răspundem și noi cu iubire milostivă, cu ajutorarea celor bolnavi, săraci, bătrâni, singuri, celor lipsiți de ajutor”, a spus Patriarhul României.

Patriarhul Daniel spune că filantropia nu trebuie să fie doar emoție, ci un program

Acest aspect este ilustrat de Evanghelia din Duminica Samarineanului milostiv, a mai afirmat Preafericirea Sa.

„Așa vom simți și noi bucuria prezenței iubirii milostive a lui Hristos în viața noastră și  devenim mâinile iubirii Sale milostive”, a specificat Patriarhul.

Anul acesta, Duminica Samarineanului milostiv coincide cu prima zi din Postul Nașterii Domnului.

Postul Nașterii Domnului

Postul este o poruncă dumnezeiască (Facerea 2:16-17) și are „aceeași vârstă ca și omenirea, fiindcă el a fost instituit în paradis”, menționează documentul despre importanța postului, adoptat de Sfântul și Marele Sinod întrunit în Creta, citându-l pe Sfântul Vasile cel Mare.

Referitor la practicarea postului, Sfântul și Marele Sinod recomandă să fie legată de rugăciunea neîntreruptă, pocăința sinceră și faptele de binefacere.

Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul.

Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii, se pecizează în Liturgica generală a Pr. Ene Braniște.

Durata Postului Crăciunului a fost stabilită în anul 1166, la Sinodul de la Constantinopol, ținut sub președinția patriarhului Luca Hrisoverghi.

Foto credit: Basilica.ro

Sursa: Basilica.ro