Mănăstirea Cernica | Omul sfinţeşte locul dacă păstrează legătura cu Dumnezeu, spune Patriarhul

Patriarhul Daniel a vorbit în Duminica Rusaliilor despre practica bisericească de a binecuvânta roadele naturii de sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt și de a înălța rugăciuni pentru toată creația.

El s-a referit la semnificația frunzelor de nuc sfințite duminică și a precizat că „omul sfințește locul dacă păstrează legătura cu Dumnezeu Cel Unul Sfânt”.

„Aceste frunze de nuc sau de tei înseamnă și o sfințire a naturii, o binecuvântare a Duhului Sfânt pentru toată natura, pentru toată creația, de aceea noi, prin rugăciunile noastre, sfințim locul acolo unde ne aflăm”.

„Omul sfințește locul dacă păstrează legătura cu Dumnezeu Cel Unul Sfânt. Ziua aceasta mare a Rusaliilor, care era o sărbătoare a rozelor, a trandafirilor la romani, înseamnă pentru noi și o binecuvântare a Duhului Sfânt pentru toată viața omului, pentru toată munca lui, pentru toată natura înconjurătoare pe care trebuie să o prețuim mai mult ca fiind darul lui Dumnezeu pentru noi”.

Noi ortodocșii nu îl închidem pe Dumnezeu în biserică

În omilia rostită la Mănăstirea Cernica, Părintele Patriarh a explicat că această tradiție a binecuvântării roadelor pământului de Rusalii se întâlnește cu precădere în unele zone ale țării, mai ales în Transilvania, și arată că nu „îl închidem pe Dumnezeu în biserică”.

„Când este secetă mare, când există furtuni, grindină, vedem cât de mult depindem de vremuri pașnice sau de ploaie la bună vreme. De aceea, trebuie să ne rugăm ca Dumnezeu să sfințească sufletele, trupurile noastre, dar și holdele și țarinele. În unele părți din țară, mai ales în Transilvania se binecuvântează spicele de grâu în această zi sau diferite culturi. Se ieșea în câmp, se citeau rugăciuni pentru înmulțirea roadelor pământului”.

„Toate acestea ne arată că noi ortodocșii nu închidem pe Dumnezeu în biserică, ci simțim prezența lui pretutindeni, în Biserică în primul rând, dar și acolo unde noi ne rugăm și muncim cu gândul la Dumnezeu, îi mulțumim pentru că existăm, îi mulțumim pentru sănătate, pentru viață și pentru toată darea cea bună spre slava Preasfintei Treimi”.

Duhul Sfânt este foc curățitor

Patriarhul României a amintit despre rolul curățitor al Duhului Sfânt care produce schimbare din interiorul omului și care „dorește ca fiecare om să ia chipul lui Hristos”.

„Duhul Sfânt când vine în omul păcătos, dar care crede în Hristos, începe să-l curățească de păcat și trezește în om sentimentul pocăinței, al regretului într-o viață trăită departe de Dumnezeu și împotriva voii lui Dumnezeu”.

Este foc curățitor care arde zgura păcatului și care face dintr-un om egoist și rigid un om milostiv și blând.

„Duhul Sfânt aduce și lumină”, a subliniat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române menționând că „El este luminător și încălzitor”.

„Duhul Sfânt luminează mintea omului ca să înțeleagă Sfintele Scripturi ca fiind scrisori ale iubirii lui Dumnezeu adresate oamenilor pentru mântuirea lor.  El luminează mintea omului, izbăvește din întunericul păcatelor și încălzește inima omului”.

În acest context, Patriarhul Daniel a precizat că rugăciunea este esențială în venirea Duhului Sfânt în interiorul nostru.

„Când noi ne rugăm rapid, mecanic, rapid, superficial, este semnul că nu am cerut suficient ca Duhul Sfânt să vină în noi. Când însă, omul dorește cu multă bucurie să se roage și când inima sa se încălzește de iubire față de Dumnezeu și față de sfinții lui, acesta este semnul că Duhul Sfânt locuiește în sufletul omului”.

La final, Patriarhul i-a mulțumit Episcopului vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul pentru oficierea Sfintei Liturghii și a oferit pentru biblioteca Mănăstirii Cernica mai multe cărți apărute recent la Editurile Patriarhiei Române și tămâie naturală din Oman.

Părintele protosinghel Vasile Pîrjol, starețul Mănăstirii Cernica, i-a dăruit Patriarhului Daniel o icoană reprezentând pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, iar Părintelui Varlaam Ploieșteanul o icoană cu chipul Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica.

Foto credit: Mircea Florescu/Basilica.ro

Sursa: Basilica.ro