Patriarhul: Mântuitorul Hristos nu-i judecă pe oameni după aparenţe

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a semnalat în Duminica a 4-a după Rusalii, care vorbește despre Vindecarea slujii sutașului (Matei 8:5-13), că Mântuitorul Hristos nu-i judecă pe oameni după aparențe, ci vede sufletul lor.

„Vede smerenia, vede iubirea milostivă în sufletul sutașului, înțelege suferința în sufletul sutașului și în același timp vede că acest sutaș care are posibilitatea să schimbe pe servitorul bolnav cu unul sănătos este profund uman, profund milostiv și de aceea îi spune lui Du-te, fie ție după cum ai crezut…”, a afirmat Preafericirea Sa în cuvântul de la Paraclisul Reședinței Patriarhale.

Vindecarea

Patriarhul a subliniat că vindecarea a avut loc de la distanță, doar prin cuvânt, ca urmare a rugăminții adresate Lui de către sutaș.

„Astfel, Hristos ne învață că trebuie să ne rugăm pentru cei bolnavi atunci când ei nu se mai pot deplasa să vină la biserică să se roage, nu știu sau nu mai pot fizic și psihic să se roage, iar această rugăciune este semn al iubirii smerite și milostive”, a explicat Patriarhul Daniel.

Iubirea milostivă și credința

Părintele Patriarh a prezentat criteriile pe baza cărora Domnul Hristos l-a vindecat pe servitorul centurionului roman.

„Evanghelia ne arată că Mântuitorul Iisus Hristos are o prețuire deosebită față de orice om, dar mai ales față de oamenii care au și ei în sufletul lor multă bunătate. În cazul acestui sutaș, se constată în mod evident că el avea o bunătate în suflet și era un om milostiv”.

„Acest sutaș avea în sufletul său o admirație pentru Iisus, un respect deosebit și credea că El vindecă pe cei bolnavi cu putere dumnezeiască, că El poate dărui sănătate și viață oamenilor și îl face să aibă încredere totală în puterea cuvântului Mântuitorului Iisus Hristos”, a evidențiat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Foto credit: arhivă Basilica.ro

Sursa: Basilica.ro