Mesajul Patriarhului la înmormântarea monahului Gherasim Bulearcă, ucenicul Părintelui Paisie Olaru

„Blând, pașnic și doritor de liniște, părintele Gherasim, ferindu-se de slava acestei lumi, se gândea tot timpul la Dumnezeu viețuind în rugăciune, osteneli și nevoințe, pe care cu smerenie le păstra tăinuite, asemenea părinților din Pateric”, precizează Patriarhul Daniel în mesajul de condoleanțe transmis vineri la înmormântarea Părintelui Gherasim Bulearcă de la Mănăstirea Sihăstria.

Părintele Patriarh a amintit că monahul Gherasim a fost ucenicul Părintelui Paisie Olaru, de care a avut grijă până la sfârșitul vieții.

Mesajul integral:

București, 16 iulie 2021

Pcuv. Arhim. ARSENIE POPA,
Starețul Mănăstirii Sihăstria,
Județul Neamț

Preacuvioase Părinte Stareț,
Preacuvioși Părinți,
Îndoliată familie,
Întristată adunare,

Cu profundă întristare am primit vestea trecerii din această viață a Părintelui Gherasim Bulearcă, venerabil și îmbunătățit călugăr al Mănăstirii Sihăstria.

Plecarea sa dintre noi înseamnă o pierdere pentru obștea mănăstirii, pentru familia sa, dar și pentru Biserica lui Hristos în care s-a ostenit, viața sa fiind o adevărată pildă în smerenie, ascultare și dragoste față de Biserică.

Blând, pașnic și doritor de liniște, părintele Gherasim, ferindu-se de slava acestei lumi, se gândea tot timpul la Dumnezeu viețuind în rugăciune, osteneli și nevoințe, pe care cu smerenie le păstra tăinuite, asemenea părinților din Pateric.

Păstrând ascultarea smerită, monahul Gherasim a slujit tuturor cu inimă bună. După revenirea Părintelui Paisie Olaru în obștea mănăstirii Sihăstria, fiind suferind, în anul 1986 a rămas imobilizat la pat în chilia sa, până la sfârșitul vieții, în 18 octombrie 1990.

În tot acest timp, Părintele Paisie Olaru a fost îngrijit de ucenicul său credincios, cuviosul monah Gherasim.

Deși suferind, slăbit și firav la înfățișare, Părintele Paisie Olaru, ajutat de inimosul părinte Gherasim, a fost în ultimii ani ai dictaturii comuniste din România un adevărat uriaș al spiritului românesc care, în liniște, fortifica Biserica lui Hristos din inimile credincioșilor, în timp ce în zgomotul Capitalei se demolau biserici de zid.

În aceste momente, când sufletul Părintelui Cuvios Gherasim Bulearcă merge în lumina cea neapusă a Împărăției Cerurilor, ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Cel Înviat din morți, să odihnească sufletul său în corturile drepților, în ceata sfinților cuvioși și să-i dăruiască odihnă în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire, din neam în neam!

În comuniune de rugăciune cu obștea îndoliată a Mănăstirii Sihăstria,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Explicație foto imagine reprezentativă: Pr. Paisie Olaru (stânga) și Pr. Gherasim Bulearcă (dreapta)

Foto credit: Facebook / Mănăstirea Sihăstria

Sursa: Basilica.ro