Mirul cel mai de preț oferit lui Hristos este sufletul omului credincios, spune Patriarhul României

În Duminica Floriilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre darurile pe care Biserica le oferă lui Hristos și a subliniat că cel mai mare dintre acestea este sufletul omului credincios și milostiv.

În predica rostită la Paraclisul „Sf. Gheorghe” din Reședința Patriarhală, Preafericirea Sa a vorbit despre semnificația Ungerii din Betania.

„Mirul de mare preț înțeles ca simbol profetic al îngropării Domnului Iisus Hristos a devenit în Biserică Sfântul și Marele Mir”, a explicat Părintele Patriarh.

La Catedrala Patriarhală se va oficia sfințirea Marelui Mir în Joia Mare, 17 aprilie 2025, în contextul Centenarului Patriarhiei Române.

Patriarhul Daniel a spus că „Biserica a învățat de la Maria, sora lui Lazăr, să arate prețuire mare față de Hristos prin folosirea în cult a Sfântului și Marelui Mir, compus din multe aromate de mare preț”.

Patriarhul a explicat totodată că mirul de mare preț este un „simbol al sfințeniei și al frumuseții liturgice a Bisericii”.

„Toate icoanele, veșmintele și vasele liturgice de mare preț, toate podoabele frumoase care sunt aduse în Biserica lui Hristos ca ofrandă de prețuire și recunoștință oferită Lui sunt mir de mare preț”.

„Asemenea Mariei, sora lui Lazăr, Biserica aduce ofrandă de iubire lui Hristos cel răstignit și înviat ceea ce ea are frumos și de mare preț”.

În același timp însă, a continuat Patriarhul, Biserica îi ajută pe săraci „deoarece evlavia liturgică nu exclude filantropia socială”.

Darul cel mai de preț

„O biserică frumoasă este o bucurie pentru toți credincioșii ortodocși, bogați și săraci. Însă, înainte de darurile materiale de mare preț pe care le aducem în biserică, trebuie să-i oferim lui Hristos darul cel mai de preț: al credinței ortodoxe, al rugăciunii fierbinți și al faptelor bune”, a subliniat Patriarhul României.

În acest sens, a explicat Preafericirea Sa, „mirul cel mai de preț este sufletul omului dreptcredincios și milostiv”.

„Sufletul creștinului evlavios curățit de păcate prin pocăință și luminat de fapte bune se dăruiește în fiecare zi lui Hristos ca mir de mare preț”, a precizat Patriarhul.

Să aducem florile harului

În continuare, Părintele Patriarh s-a rugat Domnului Hristos să ne ajute ca în Săptămâna Pătimirilor Sale „să aducem ca mir de mare preț florile harului crescute în sufletul nostru prin toată lucrarea duhovnicească săvârșită în timpul postului”.

Patriarhul Daniel a explicat apoi că purtăm în Duminica Floriilor ramuri de măslin, finic sau salcie, semne de biruință, în primul rând ca aducere aminte de evenimentul care s‑a petrecut cu peste două mii de ani în urmă, când Domnul a intrat în Ierusalim.

„De asemenea, purtăm ramuri și flori pentru că s‑au încheiat cele 40 de zile de post în care am adunat, în suflet, florile de lumină ale credinței cultivate prin rugăciune și pocăință, post și fapte bune”.

În acest context, Părintele Patriarh a transmis felicitări tuturor românilor care își sărbătoresc onomastica de Florii.

În cadrul Sfintei Liturghii, Patriarhul Daniel a oficiat slujba de hirotesie în iconom stavrofor pentru preotul Mihai Sfarghie, secretar patriarhal.

Din aceeași categorie