Ne rugăm Sfinţilor Români să mijlocească pentru noi înaintea tronului Sfintei Treimi – Patriarhul Daniel

Patriarhul Daniel s-a rugat duminică tuturor sfinților români „să mijlocească înaintea tronului Sfintei Treimi, împreună cu Sfântul Apostol Andrei și cu Sfântul Apostol Filip, ca noi să păstrăm dreapta credință apostolică, să cultivăm virtuțile vieții creștine și să transmitem mai departe bogăția spirituală a Ortodoxiei”.

În Salonul Sfinților Români din Reședința Patriarhală, unde sunt pictați majoritatea sfinților români, Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie în 21 iunie și a amintit că în Duminica a 2-a după Rusalii îi pomenim pe toți sfinții români.

„Pe cei cunoscuți și pe cei necunoscuți, pe cei care au fost canonizați și trecuți în calendar și pe cei care nu sunt trecuți în calendar și care au pătimit în închisorile comuniste luptând pentru păstrarea credinței ortodoxe”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat sintetic originea încreștinării poporului român, precizând că acest lucru îl datorăm Sfinților Apostoli Andrei și Filip.

„Duminica aceasta ne arată că noi românii avem credință de la Sfântul Apostol Andrei și de la Sfântul Apostol Filip și această credință a rodit de-a lungul veacurilor. Spre deosebire de alte popoare care au fost creștinate la comandă, poporul român a fost creștinat lent, în etape”.

Această creștinare a lui s-a făcut prin oameni simpli la început; un rol important l-au jucat și soldații deveniți creștini din cele două legiuni romane Gemina și Macedonica aduse pe teritoriul Daciei după cucerirea Daciei de Împăratul Traian în anul 106.

Potrivit Preafericirii Sale, sfinții străromâni și români sau sfinții de alte neamuri care au moaștele pe teritoriul țării noastre au umplut calendarul Bisericii noastre, încât „nu avem nicio lună în an în care să nu fie pomenit cel puțin unul sau doi sfinți români”.

Biserica Ortodoxă Română a rânduit, prin hotărârea Sfântului Sinod din ședința din 19-20 iunie 1992 ca în a doua Duminică după Pogorârea Duhului Sfânt să se sărbătorească Duminica Sfinților Români.

Salonul Sfinților Români, așa cum este numit holul de la intrarea în Reședința Patriarhală, a fost consolidat în perioada 2015-2016.

Atunci a fost înlocuită pictura veche, din cauza degradării ei iremediabile, cu pictură în tehnica mozaic și cu o tematică nouă: Sfinții Români canonizați în ultimele șase decenii, cu începere din anul 1955.

Foto credit: Ziarul Lumina / Arhid. Ștefan Sfarghie

Sursa: Basilica.ro