Oriunde vede Sf. Cruce, creștinul își amintește de iubirea lui Dumnezeu pentru lume

„Sf. Cruce a lui Hristos se vede în biserică și pe biserică, la margine de drum, pe morminte sau lângă fântână. Oriunde vede Sfânta Cruce, creștinul își amintește de iubirea lui Dumnezeu pentru lume. Sfânta Cruce ne arată această iubire și așteaptă răspunsul oamenilor la iubirea milostivă a lui Dumnezeu față de ei”, a spus Patriarhul Daniel în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci.

„În țara noastră, adesea semnul Sf. Cruci se află pe porțile de la intrare într-o curte sau pe casele credincioșilor sau la intrarea în casă, pentru a ne arăta că acolo locuiesc creștini care răspund prin credință vie și fapte bune iubirii Mântuitorului Iisus Hristos.”

„Această sărbătoare care urmează, a înălțării Sfintei Cruci, este cinstire a Crucii, dar și preamărirea iubirii jertfelnice și smerite, singura iubire pe care Dumnezeu o prețuiește. Dumnezeu nu prețuiește iubirea posesivă și mândră, ci iubirea smerită și darnică, sau milostivă, care deschide sufletul omului spre a iubi pe Dumnezeu și pe semeni”, a spus Preafericirea Sa.

„Crucea Mântuitorului Iisus Hristos reprezintă iubirea lui Dumnezeu arătată oamenilor într-o lume plină de ură și de violență.”

„Această iubire smerită, răbdătoare, jertfelnică a lui Hristos arată că ascultarea lui Hristos față de Dumnezeu Tatăl este o vindecare a neascultării lui Adam cel vechi, care voia să ajungă ca Dumnezeu fără ajutorul lui Dumnezeu”, a explicat Patriarhul României.

„De aceea, Crucea înseamnă iubire smerită și milostivă, înseamnă iubire răbdătoare și iubire care nu răspunde la violență cu violență. Smerenia, unită cu răbdarea îndelungată a Domnului Iisus Hristos arătată pe Cruce face din Sfânta Cruce armă nebiruită și semn de înfricoșare pentru demoni, deoarece demonii nu se pot smeri și crucea este semnul iubirii și smerite și milostive a lui Hristos.”

„În cruce este ascunsă puterea învierii lui Hristos. Domnul a înviat din morți pentru că El a fost fără vină, fără păcat și pentru că El s-a răstignit pentru a arăta ascultare față de Dumnezeu până la capăt și a corecta greșeala sau a vindeca păcatul lui Adam cel dintâi”, a mai explicat Preafericirea Sa.

„Hristos cel ce a murit pe Cruce a fost fără de păcat, iar moartea ca plată sa urmare a păcatului neascultării nu a putut să-L stăpânească pe Cel Ce S-a făcut ascultător până la moarte pe cruce.”

„Aceasta arată că în Cruce este ascunsă puterea Învierii lui Hristos. De aceea, în noaptea de Paști nu se ascunde Crucea, se ridică în văzul tuturor, se adaugă la ea lumânarea învierii și se proclamă: «Hristos a înviat!» de către preot și se răspunde: «Adevărat a înviat!»”

„Această biruință a lui Hristos asupra păcatului, asupra iadului, asupra demonilor, asupra morții este la început ascunsă în cruce, iar slava crucii se vede în slava Învierii lui Hristos”, a adăugat Patriarhul României.

„Cunoscând că din crucea iubirii milostive a lui Hristos vine bucuria învierii, bucurie sfântă, ne vom ruga și mai mult în fața Sf. Cruci și vom spune: «Crucii Tale ne închinăm, Hristoase, și Sfântă Învierea Ta o înviem și o mărim»”, a încheiat Părintele Patriarh Daniel.

Patriarhul României a participat duminică la Sfânta Liturghie oficiată la Paraclisul „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.