Patriarhul Daniel către românii de pretutindeni: Îi îndemnăm să fie permanent în legătură cu cei dragi rămași în ţară

În mesajul transmis cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, Patriarhul Daniel i-a îndemnat pe românii din diaspora „să fie permanent în legătură cu cei dragi rămași în țară, pentru a păstra unitatea familiei și comuniunea românească”.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române menționează în mesajul pastoral că „Ziua Românilor de Pretutindeni este o zi specială, având o puternică semnificație spirituală, de reafirmare a tradițiilor și a valorilor credinței și culturii poporului român”.

Mesaj integral:

30 MAI 2021 – ZIUA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

Hristos a înviat!

Potrivit Legii nr. 101/2015, la solicitarea mai multor români din străinătate, Ziua Românilor de Pretutindeni se serbează în ultima duminică a lunii mai. În anul 2021, această duminică este serbată în data de 30 mai.

Ziua Românilor de Pretutindeni este o zi specială, având o puternică semnificație spirituală, de reafirmare a tradițiilor și a valorilor credinței și culturii poporului român.

Prin urmare, Patriarhia Română adresează un mesaj de unitate și frățietate, de comuniune și de solidaritate tuturor românilor de pretutindeni.

În acest an, 2021, declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României, cuvântul nostru de prețuire și întărire duhovnicească adresat tuturor credincioșilor ortodocși români aflați departe de țară are o semnificație deosebită.

Grija pastorală și atenția sporită manifestată de Patriarhia Română față de românii ortodocși din străinătate s-a concretizat, în ultimul deceniu, prin înființarea de numeroase parohii și eparhii noi, care vin în întâmpinarea nevoilor sufletești ale credincioșilor români ortodocși din jurul granițelor actuale ale României (Basarabia, Bucovina de Nord, Serbia, Bulgaria, Ungaria), ale românilor din Europa Occidentală, din America, din Australia și Noua Zeelandă, precum și din Țara Sfântă, Cipru, Turcia, Africa de Sud și Japonia.

Prin ierarhii și preoții ei, Biserica Mamă îi binecuvintează și îi încurajează pe fiii și fiicele ei duhovnicești din străinătate și, totodată, află problemele cu care aceștia se confruntă, în aspirația lor pentru un viitor mai bun. De aceea, în bisericile ortodoxe românești de pretutindeni, românii simt bucuria regăsirii și trăirii credinței strămoșești, participă la viața liturgică, alină dorul lor fierbinte după cei dragi și după locurile natale și reafirmă identitatea lor etnică profundă. Prin participarea lor la viața liturgică, la evenimentele culturale și la acțiunile social-filantropice organizate de parohiile din diaspora română, sunt promovate valorile permanente ale credinței ortodoxe și ale culturii românești, sunt transmise tradițiile românești și este cultivată limba română, toate acestea contribuind la păstrarea identității culturale, etnice și ecleziale a românilor ortodocși din afara României.

Contribuția Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu autoritățile de Stat ale României, în păstrarea și cultivarea identității românești are și menirea de a sprijini integrarea socială a românilor în țările gazdă, fără asimilare culturală și fără deznaționalizare. În acest sens, se cultivă o conviețuire armonioasă a românilor de pretutindeni cu cetățenii din țările în care locuiesc în prezent, mai ales acum când, în unele locuri din lume, criza medicală, morală, spirituală și economică se manifestă uneori și prin tensiuni sociale care pot degenera în conflicte interetnice și interreligioase.

Cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, cu multă dragoste frățească și părintească, îi îndemnăm pe toți românii care trăiesc în afara României să fie permanent în legătură cu cei dragi rămași în țară, pentru a păstra unitatea familiei și comuniunea românească.

Cu multă prețuire și părintească binecuvântare,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto credit: Ziarul Lumina/Luigi Ivanciu

Sursa: Basilica.ro