

„Evanghelia Duminicii înfricoșătoarei Judecăți ne descoperă legătura tainică dintre smerenia lui Dumnezeu și slava lui Dumnezeu”, a spus Patriarhul Daniel duminică.
„Smerenia Lui se arată prin respectarea libertății individuale a omului, iar slava Lui se arată prin răsplătirea dreaptă a iubirii milostive a omului față de semenii săi”, aceasta fiind unicul criteriu al Judecății de Apoi.
„În Judecata de Apoi, Dumnezeu Însuși Își arată și Își respectă propria Sa libertate, după ce, de-a lungul istoriei, a respectat întru smerenie adesea, în tăcere, libertatea persoanelor și a popoarelor”, a adăugat Părintele Patriarh Daniel.
Libertatea omului și libertatea lui Dumnezeu
Astfel, „Judecata Universală este înfricoșătoare și pentru că descoperă contrastul dintre smerenia lui Hristos și slava lui Hristos, și anume între smerenia Sa din timpul istoric, când El, smerit și răbdător, respectă libertatea omului de a-L primi sau nu, și slava dreptății Sale de la sfârșitul istoriei, când El va evalua iubirea milostivă a fiecărui om”.
„Dumnezeu este atât de smerit, încât se lasă respins de oameni sau uitat de ei”, a reiterat Preafericirea Sa.
„El respectă atât de mult libertatea omului, încât prezența Sa se ascunde tainic în oamenii cei mai săraci și mai suferinzi, mai marginalizați, mai neglijați și disprețuiți, care trăiesc în lume la limita dintre viață și moarte, acești preamici, sau întru totul mici, frați ai Mei, cum numește El pe cei săraci, pe cei flămânzi, pe cei aflați între viață și moarte, cei care au fost umiliți de sărăcie, de boală, de orice fel de suferință în lume.”
Solidaritatea ca taină a umanității în Hristos
„Sfântul Ipolit ale Romei, care a trecut la Domnul ca mucenic în anul 236, a spus că Iisus numește pe acești oameni nevoiași, suferinzi, frații mici ai Săi, pentru că sunt membrele corpului Său tainic. Adică arată solidaritatea, compasiunea față de orice om care suferă.”
„Nimeni nu înțelege cum Domnul Slavei, Judecătorul Lumii, se poate numi pe Sine frate cu cei mai neînsemnați și nevoiași dintre oameni, arătând astfel în Persoana Sa legătura dintre taina smereniei Sale negrăite și slava iubirii Sale atotmilostive”, a adăugat Preafericirea Sa.
Patriarhul României a amintit constatarea Sf. Maxim Mărturisitorul că „Hristos Domnul suferă până la sfârșitul veacurilor potrivit suferinței fiecăruia dintre oameni”.
„De ce? Pentru că învierea lui Hristos din morți nu înlătură, nu suprimă, ci integrează taina crucii Lui, iar slava lui Hristos din ceruri nu desființează smerenia Lui ca prezență tainică în sufletul oamenilor care trăiesc pe pământ în suferință și au nevoie de iubire frățească.”
Nepăsarea, păcatul capital
„Judecata de Apoi ne arată că nu este suficient să nu faci rău nimănui, ci trebuie să faci bine multora. Nu este suficient să nu ucizi, să nu furi, să nu jignești, să nu asuprești pe semenul tău, ci este necesar să îi faci mult bine, după posibilități, să fii milostiv și ajutător”, a mai explicat Preafericirea Sa.
„Evanghelia aceasta ne arată că Dumnezeu nu judecă decât păcatele de care oamenii nu s-au pocăit, zice Sfântul Ioan Gură de Aur, dar mai ales judecă nepăsarea sau neomenia, adică nepăsarea oamenilor față de suferința semenilor lor.”
Conform învățăturii Sf. Ioan Gură de Aur, „deși iadul nu a fost făcut pentru oameni, ci pentru demonii răi și nemilostivi, totuși omul nemilostiv, care se aseamănă cu demonii prin lipsa lui de iubire smerită față de semeni, se aruncă el însuși în focul iadului”, a explicat Preafericirea Sa.
O Evanghelie care ne responsabilizează
Evanghelia a Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți a inspirat în mod deosebit lucrarea filantropică, sau caritabilă a Bisericii, a mai spus Părintele Patriarh Daniel, subliniind că „Evanghelia de astăzi ne responsabilizează cel mai mult, deoarece ne arată că milostenia este o datorie și o condiție a mântuirii, sau dobândirii vieții veșnice”.
Opera filantropică a Bisericii, „izvorâtă din Evanghelia iubirii milostive a Domnului Hristos, a creat în timp civilizația creștină a carității”, a subliniat Preafericirea Sa, amintind că sursa solidarității sociale din multe state europene, unele foarte secularizate, este Evanghelia iubirii milostive și a demnității umane.
„Când arătăm iubire milostivă și smerită semenilor noștri aflați în nevoi, devenim mâinile iubirii milostive ale lui Dumnezeu pentru oameni, spre slava Lui, spre bucuria celor ajutați și spre mântuirea noastră”, a încheiat Părintele Patriarh Daniel.
Patriarhul României a participat în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți la Sfânta Liturghie oficiată în Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.
Din aceeași categorie


