Patriarhul Daniel îndemnă să ne rugăm pentru cei bolnavi

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit duminică, la Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale, despre rugăciunea pentru cei bolnavi despre care a spus că este „cea dintâi binefacere”, apoi a menționat „ajutorarea lor spirituală, prin vizitare, și materială prin ajutoarea cu bani, hrană etc”.

Avem tendința să ne rugăm pentru noi înșine

Patriarhul României a abordat această temă în contextul textului evanghelic citit în Duminica a patra după Rusalii care face referire la vindecarea pe care Hristos Domnul a înfăptuit-o asupra servitorului bolnav al unui sutaș.

„Evanghelia ne arată și importanța rugăciunii pentru alții, nu doar pentru noi înșine. În general, noi avem tendința să ne rugăm pentru noi înșine și pentru cei apropiați: membrii familiei, rude, în schimb centurionul ne arată că trebuie să ne rugăm pentru cei mai puțin însemnați, mai ales pentru bolnavii care nu se mai pot deplasa care nu mai pot exprima durerea lor”.

Acest centurion roman s-a făcut glasul suferinței servitorului său. A arătat compasiune, a arătat iubire smerită și milostivă și el ne îndeamnă să arătăm și noi iubire milostivă față de toți bolnavii. Mai întâi să ne rugăm Domnului Iisus Hristos să-i vindece după cum a făcut acest sutaș roman.

Părintele Patriarh a reamintit că această grijă pentru bolnavi este practicată de Biserică încă de la începuturile ei în istorie.

„Biserica a învățat din Evanghelie și de la acest sutaș că trebuie să cerem lui Hristos să vindece pe cei bolnavi, să le aline suferința, să le schimbe starea vieții lor, să-i ridice din boală, să-i readucă în comunitate ca să poată să se bucure de darul sănătății și al vieții”, a spus Preafericirea Sa.

Vizitarea bolnavilor le alină o parte din suferință

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a recomandat să participăm la cultul divin public, la slujbe și să ne rugăm, pentru cei care au probleme de sănătate, „mai ales la slujba Sfântului Maslu și la alte slujbe în care se cere însănătoșirea celor bolnavi”.

Un alt îndemn adresat de patriarh a fost legat de vizitarea celor aflați în suferință, deoarece mulți dintre cei bolnavi suferă și de lipsa comuniunii.

„Să-i vizităm pe cei bolnavi chiar dacă nu putem să-i vindecăm, dar prezența noastră alături de ei le dă o încurajare pentru că, în general, oamenii bolnavi suferă și de singurătate, de faptul că nu se pot deplasa și atunci imobilitatea și singurătatea accentuează suferința bolii. Iar vizitarea lor de către comunitate, nu doar de membrii familiei, le alină o parte din suferința bolii și a singurătății”, a spus Preafericirea Sa.

Pe lângă binefacerile rugăciunii pentru cei bolnavi, Patriarhul Daniel a spus că Evanghelia duminicală evidențiază credința puternică a centurionului, dar și prețuirea pe care o arată Dumnezeu fiecărei om, indiferent de poziția socială.

„Fiecare persoană, fiecare om creat după chipul lui Dumnezeu are o valoare unică și infinită, indiferent de rang și de poziție în societate, indiferent dacă este stăpân sau slugă”, a spus Preafericirea Sa.

Iisus are cuvânt vindecător

În textul evangheliei vedem puterea cuvântului în general. Oficialul din armată menționează că are oameni în subordine, le spune ce au de făcut și aceia îndeplinesc. De asemenea, Mântuitorul Hristos îl vindecă pe servitorul centurionului tot prin cuvânt. Însă, Patriarhul României a explicat diferența dintre cuvântul rostit de oameni și cuvântul rostit de Hristos Domnul.

„Sutașul avea doar un cuvânt mobilizator, care punea în mișcare pe soldații din subordinea sa. Însă, centurionul roman a înțeles că Iisus are cuvânt vindecător. El schimbă starea vieții omului. Iisus are cuvânt care vindecă pe cei bolnavi, îi ridică pe cei căzuți, dăruiește sănătate celor care au pierdut-o și dăruiește viață celor care nu o mai au”, a spus Patriarhul României.

Paraclisul istoric din cadrul Reședinței Patriarhale a fost construit deodată cu Catedrala, între 1656 și 1658. Are ca ocrotitori pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Foto credit: Mircea Florescu/Basilica.ro

Sursa: Basilica.ro