Patriarhul Daniel, în prima Duminică a Postului Mare: Icoana Ortodoxă este mărturisire a dreptei credințe

„Icoana Ortodoxă este mărturisire a dreptei credințe, adică mărturisire a dumnezeirii lui Iisus Hristos, care s-a făcut om pentru mântuirea oamenilor”, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în predica rostită duminică la Catedrala Patriarhală.

„Evanghelia de astăzi ne arată că, de fapt, credința este o vedere dincolo de vederea prin simțuri, prin ochii trupești. Este o vedere duhovnicească prin care omul credincios vede prezența Dumnezeului celui nevăzut”, a evidențiat Patriarhul României.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a amintit de mărturisirea făcută de Natanel când l-a întâlnit pe Mântuitorul Iisus Hristos: „Rabbi, Tu ești Fiul lui Dumnezeu, Tu ești Împăratul lui Israel!”.

„Vederea aceasta prin credință a lui Natanael era vederea şi mărturisirea dumnezeirii lui Iisus Hristos. El nu este un simplu om, ci Dumnezeul cel veșnic, Fiul cel veşnic al lui Dumnezeu, care din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor s-a făcut tocmai ceea ce iubea, adică om. Şi a luat trup şi a participat la viața oamenilor care era amestecată cu moartea pentru a birui moartea şi a ne dărui nouă, prin înviere, viaţă veșnică”.

„Aceasta este taina credinței, dincolo de vederea trupească, vederea duhovnicească. De aceea, credința este o vedere anticipată a Împărăției Cerurilor şi o pregustare a bucuriei din Împărăţia Cerurilor”.

Duminica Dreptei Credințe

Preafericirea Sa a subliniat că prima duminică din Postul Mare este numită şi „Duminica Ortodoxiei sau Duminica Dreptei Credinţe”.

„Ortodoxia este cunoscută în mod special prin faptul că folosește icoanele în cultul său şi icoanele în Biserica Ortodoxă nu sunt o simplă podoabă de înfrumuseţare, nu au, în primul rând, o funcţie estetică de a face biserica mai frumoasă, ele sunt o mărturisire de credinţă vizuală”.

„După cum Crezul Niceo-Constantinopolitan pe care îl rostim noi în timpul Sfintei Liturghii este o mărturisire de credință verbală, prin cuvinte, icoanele sunt o mărturisire de credință vizuală, prin imagine. Conţinutul Evangheliei exprimat în cuvinte este acelaşi cu sfântul şi deplinul conținut din iconografia ortodoxă exprimată prin imagine”, a explicat Părintele Patriarh Daniel.

„Când noi vedem icoana în biserică înțelegem că icoana este mărturisirea adevărului că Dumnezeu, Fiul cel nevăzut şi necuprins, s-a făcut om, s-a întrupat din iubire pentru oameni şi pentru mântuirea lor şi s-a făcut văzut, El, cel nevăzut, și s-a făcut cuprins, în trup omenesc, Cel necuprins, nelimitat, a vieţuit în timp, Cel ce este veşnic, mai presus de timp”.

Sfintele Icoane

Alături de mărturisirea dreptei credințe, icoanele cheamă la rugăciune și profețesc slava Împărăției Cerurilor.

„Icoana nu este un obiect de muzeu în Biserică, doar spre a fi privit și a ne întreba din ce secol, din ce școală de pictură face parte. Icoana este o întâlnire cu persoana pictată pe icoană. De aceea, când ne apropiem de o icoană facem semnul Sfintei Cruci și o sărutăm, fiindcă ne întâlnim cu persoana lui Hristos, a Maicii Domnului sau a sfântului reprezentat”.

„Icoana este chemare la rugăciune și pentru că sfinți au fost nu numai rugători, ci și viețuitori în sfințenie, icoana este și chemare la viețuire sfântă”.

De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că „Icoana, în Biserica Ortodoxă, este vedere profetică, în viitor, a slavei și a frumuseții Împărăției Cerurilor”.

„De aceea, într-o biserică pictată frumos se poate spune: În Biserica Slavei Tale stând în cer ni se pare asta. Adică, Biserica Ortodoxă pictată este, așa cum spunea Sfântul Gherman, patriarhul Constantinopolului, cerul pe pământ. Prin frumusețea icoanelor ortodoxe se întrevede, se pregustă frumusețea și slava Împărăției Cerurilor”, a conchis Preafericirea Sa.

Alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la Catedrala Patriarhală slujesc Episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieșteanul și Paisie Sinaitul.

Duminica Ortodoxiei reprezintă pentru Patriarhul Daniel rememorarea hirotoniei sale întru arhiereu. Anul acesta s-au împlinit 35 de ani de când Preafericirea Sa a fost hirotonit episcop.

Din aceeași categorie