Patriarhul îl felicită pe Arhiepiscopul Timotei al Aradului la aniversarea de 85 de ani

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de felicitare Arhiepiscopului Timotei al Aradului cu ocazia împlinirii a 85 de ani.

Preafericirea Sa trece în revistă principalele realizări ale Înaltpreasfințitului Părinte Timotei și se roagă Mântuitorului Hristos  să-i dăruiască în continuare „aceeași dragoste și aceeași râvnă sfântă pentru Biserică și Neam”.

Mesajul integral:

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a născut la Timișoara, în data de 4 iunie 1936 și a primit la botez numele Traian. A urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din București, pe care le-a absolvit în anul 1957. Tot la București, având coordonator pe renumitul patrolog Pr. Prof. Dr. Ioan G. Coman, a urmat cursurile de doctorat, iar în anul 1973 a susținut teza: „Doctrina hristologică a Sfântului Chiril al Alexandriei”.

În perioada studiilor doctorale, a efectuat stagii de specializare în Elveția, la Facultatea de Teologie din Neuchatel, în anul 1967, apoi la Institutul Ecumenic de la Bossey (1967-1968) și la Facultatea de Teologie din Frieburg (1971-1972). În 24 iunie 1969, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, din județul Arad, primind numele Timotei.

La recomandarea Mitropolitului Nicolae Corneanu al Banatului, în 15 decembrie 1975, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în postul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Caransebeșului, cu titlul de „Lugojanul”, fiind instalat la Timișoara, în data de 7 februarie 1976.

În data de 30 septembrie 1984, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în demnitatea de Episcop al Aradului, fiind întronizat în data de 2 decembrie 1984.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului a înnoit și a intensificat viața duhovnicească din mănăstiri și parohii, precum și activitatea culturală a eparhiei. A inițiat și a susținut construirea a peste 70 de biserici și a supravegheat restaurarea a peste 450 de lăcașuri de cult, multe dintre ele fiind monumente istorice.

Ample lucrări de restaurare s-au desfășurat la întregul ansamblu arhitectonic de la mănăstirea Gai, unde a fost construită o biserică nouă, cu hramul Acoperământul Maicii Domnului, pe care, împreună cu alți ierarhi ai Bisericii noastre, am sfințit-o personal în data de 25 septembrie 2011. A înființat o Facultate de Teologie Ortodoxă și un Seminar Teologic Ortodox și a dezvoltat o intensă activitate social-filantropică.

Însă, între toate aceste frumoase realizări, cea mai de seamă rămâne ctitorirea noii Catedrale Arhiepiscopale din Arad, cu hramurile Sfânta Treime și Sfântul Ierarh Nicolae, prima catedrală episcopală ortodoxă începută, finalizată și târnostită în România, după căderea regimului comunist.

Împreună cu alți ierarhi am săvârșit târnosirea ei în data de 6 decembrie 2008. Pictura Catedralei „Sfânta Treime” din Arad a fost sfințită duminică, 9 decembrie 2018, de către un sobor de ierarhi în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.

În anul 2009, la propunerea noastră și cu aprobarea Sfântului Sinod, Episcopia Aradului a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie, iar Înaltpreasfințitul Părinte Timotei la demnitatea de Arhiepiscop.

Astăzi, la vârsta de 85 de ani, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei se bucură de roadele activităților sale administrative, culturale și misionare, fiind receptiv mereu în promovarea noilor proiecte pastorale și misionare ale Bisericii în societate.

Ca fiu al plaiurilor bănățene, Înaltpreasfinția Sa cunoaște bine atât frumusețile și valorile spirituale ale acestor ținuturi românești străbune, cât și dificultățile pastorației într-o zonă multietnică și multiconfesională.

Cu părintească binecuvântare și frățească dragoste în Hristos, îl felicităm pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei pentru rodnica sa activitate și ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, „Păstorul Cel Bun” (Ioan 10, 11) și „Arhiereul mărturisirii noastre” (Evrei 3, 1), să-i dăruiască în continuare aceeași dragoste și aceeași râvnă sfântă pentru Biserică și Neam, întru mulți și fericiți ani!

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Imagine deschidere de la ridicarea ierarhului la rangul de Arhiepiscop. Foto credit: arhivă Arhiepiscopia Aradului

Sursa: Basilica.ro