Pr. Lect. Dr. Dumitru Pintea: Teolog erudit şi preot iubitor de cultură

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a Pr. Lector Dr. Dumitru Pintea, oficiată marți, 20 aprilie 2021, orele 11:00, la biserica Izvorul Tămăduirii a Parohiei Mavrogheni, Protoieria Sector I Capitală.

Patriarhul Daniel spune despre părintele Dumitru că „rămâne în memoria tuturor celor care l-au cunoscut ca fiind un preot apropiat de credincioșii săi, un dascăl de teologie sârguitor, un soț și un părinte iubitor și jertfelnic.

Mesaj integral:

Am aflat cu întristare de trecerea din această viață, a Preacucernicului Părinte Lector Dr. Dumitru Pintea, în ziua de 16 aprilie 2021, la vârsta de 68 de ani, cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București și fost paroh al Parohiei Izvorul Tămăduirii – Mavrogheni, Protoieria Sector I Capitală.

Născut la 4 ianuarie 1953, în localitatea Orosfaia, județul Bistrița-Năsăud, în familia bunilor creștini Dumitru și Raveca, Părintele Dumitru Pintea a urmat cursurile teologice seminariale la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca (1968-1973) și cele de licență (1973-1977) și doctorat (1977-1980) la Institutul Teologic de grad Universitar din București.

După mai mulți ani de activitate didactică și pastorală și după o bursă de cercetare la Universitatea „Friedrich – Alexander” din Erlangen-Nürnberg, Germania, a întocmit Teza de Doctorat: Relația dintre Hristos și Sfântul Duh în plan treimic și iconomic. Consecințe pentru misiunea Bisericii, sub coordonarea Părintelui Profesor Dumitru Popescu, obținând, în anul 1999, titlul de Doctor în Teologie.

După încheierea studiilor doctorale, și-a desfășurat activitatea didactică  la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca (1980-1991) și, apoi, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București, ca asistent universitar (1991-1996) și lector universitar (1996-2018), formând numeroase generații de teologi și preoți. Temele sale de cercetare au avut în vedere doctrina trinitară, teologia fundamentală și apologetică, Sânta Liturghie, cultul Maicii Domnului și al sfinților, ierarhia sacramentală și paternitatea duhovnicească, dialogul teologic interconfesional,  dialogul dintre teologie și cultură etc.

S-a căsătorit la data de 7 noiembrie 1981, cu domnișoara Mariana Laura (Trasneu), familia lor fiind binecuvântată de Dumnezeu cu cinci copii: Ioana, Mihai, Maria, Silvia Laura și Ioan Constantin, pe care i-au crescut și educat în respectul pentru valorile creștine ale vieții.

În anul 1982, a fost hirotonit diacon și preot de către Preasfințitul Părinte Iustinian Chira, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pe seama Paraclisului Seminarului Teologic Ortodox din Cluj -Napoca. În perioada 1986-1991, a fost preot misionar pentru Protopopiatul Cluj-Napoca. După venirea sa în București, a slujit ca preot paroh (1994-2011) și preot coslujitor (2011-2018) la Parohia Izvorul Tămăduirii – Mavrogheni, Protoieria Sector I Capitală și ulterior ca preot pensionar îmbisericit la Parohia Batiștei, Protoieria Sector II Capitală (2018-2021).

În perioada slujirii, timp de douăzeci și cinci de ani, la Parohia Izvorul Tămăduirii – Mavrogheni, a coordonat numeroase lucrări de consolidare și înfrumusețare a lăcașului de cult. A fost preocupat și de dezvoltarea unor programe catehetice și culturale la nivelul parohiei, între care pot fi menționate: înființarea Centrului de dialog creștin – Mavrogheni, înființarea și acreditarea Grădiniței creștine „Sf. Dumitru” – Mavrogheni, organizarea „Serilor brâncovenești etc.

La data de 21 iunie 1986, a primit rangul de iconom din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și la data de 4 septembrie 1996, pe cel de iconom stavrofor din partea vrednicului de pomenire Patriarhul Teoctist.

Părintele Dumitru Pintea rămâne în memoria tuturor celor care l-au cunoscut ca fiind un preot apropiat de credincioșii săi, un dascăl de teologie sârguitor, un soț și un părinte iubitor și jertfelnic.

În aceste momente grele, de vremelnică despărțire, până la Învierea de obște, adresăm familiei îndoliate un gând părintesc de consolare, rugându-ne Domnului Iisus Hristos să odihnească sufletul preotului Dumitru, în ceata sfinților Săi slujitori, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părintești binecuvântări și condoleanțe pentru familia îndoliată și pentru cei întristați,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto credit: Ziarul Lumina

Sursa: Basilica.ro