Profesorul Constantin Simirad (1941-2021), un primar înţelept şi un intelectual credincios

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la trecerea din această viață a domnului profesor Constantin Simirad, fost primar al municipiului Iași, om de cultură și demnitar cu o bogată activitate civică, fiu credincios al Bisericii Ortodoxe Române, duminică, 28 martie 2021:

Am primit cu multă tristețe vestea trecerii din această viață, în Duminica a II-a din Postul Mare al acestui an, 2021, cu multe încercări, a profesorului Constantin Simirad, primar respectat al municipiului Iași, om de cultură și demnitar cu o bogată activitate civică la răscrucea mileniilor, fiu credincios al Bisericii noastre Ortodoxe.

În cele aproape opt decenii de viață pământească dăruite lui de Dumnezeu, domnul Constantin Simirad a înmulțit cu inteligență, hărnicie și generozitate talanții primiți la venirea sa pe lume, la 13 mai 1941, în ținutul de legendă al Botoșanilor.

Profesorul de matematică apreciat de elevi, cu o carieră universitară în România și în Maroc, onorat cu premii și titluri internaționale, s-a angajat, după anul 1989, în spațiul activismului civic și al responsabilităților publice, cu convingerea că poate contribui la renașterea societății românești, la proiecte benefice pentru ieșeni și pentru întreaga țară.

Despre realizările sale sau despre idealurile neîmplinite, în calitate de primar al municipiului Iași (1992-2003), președinte al Consiliului Județean Iași (2008-2012), ambasador în Cuba (2003-2006) sau în alte funcții publice, vorbesc faptele, cărțile sale și percepția cetățenilor.

În mod deosebit, este demn de amintit în aceste momente de tristă despărțire modul în care omul Constantin Simirad și-a asumat conștiința de creștin, fiu botezat al Bisericii noastre. Deși profesor de științe exacte, om politic și demnitar public, Domnia Sa nu a pierdut niciodată atașamentul față de credința și spiritualitatea părinților și strămoșilor săi.

În calitate de primar a inițiat și a reușit să obțină aprobarea Consiliului municipal pentru ca „Zilele Iașului” să fie organizate, în fiecare an, în perioada sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea orașului și a Moldovei.

Rememorăm cu emoție zilele blânde de toamnă din anul 1996 și pelerinajul cu moaștele Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, la Iași, eveniment înscris în calendarul Bisericii Ortodoxe Române. Apoi, alte evenimente de mare intensitate spirituală, în cursul cărora milioane de pelerini trăiau la Iași bucuria întâlnirii cu sfinții în cetatea Sfintei Parascheva.

Domnul Constantin Simirad a făcut, în anii de după căderea comunist, ca apropierea dintre Primărie și Mitropolie să nu fie la Iași doar una fizică, ci una care continua tradiția cărturărimii moldave, de simbioză între credință, cultură și spirit civic, în folosul cetățenilor.

Avea o evlavie deosebită pentru ocrotitorul spiritual de la botez, Sfântul Împărat Constantin cel Mare, cel întocmai cu Apostolii. A împlinit acte ctitoricești și a ajutat întotdeauna sfintele lăcașuri de închinare, din iubire față de Dumnezeu și din respect față de credința poporului român.

Multora dintre copiii orfani pe care i-a botezat ca naș, cu discreție și omenie, a ținut să le dea numele sfântului împărat bizantin, care l-a ocrotit și pe el în împlinirea faptelor sale de lumină.

A fost membru în Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Iașilor, în Adunarea Naționala Bisericească, a sprijinit multe proiecte culturale și filantropice, a primit numeroase distincții și medalii bisericești, între care: „Crucea Moldavă”, din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și medalia „Sfântul Apostol Andrei”, din partea Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol.

În anii în care starea sa de sănătate a necesitat dese îngrijiri medicale, și-a asumat creștinește suferințele și încercările vieții, cu demnitate și curaj creștin.

Acum, când profesorul Constantin Simirad, trece pragul veșniciei, adresăm părintești cuvinte de consolare familiei îndoliate, elevilor și studenților săi, colegilor și tuturor celor care i-au prețuit activitățile, cuvintele de duh și înțelepciune, precum și calitățile sale de om al credinței mărturisite prin fapte.

Ne rugăm Domnului Iisus Hristos cel Înviat să așeze sufletul său împreună cu drepții, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru toți cei îndoliați,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Sursa: Basilica.ro