Rugăciunea şi nădejdea, recomandările Patriarhului în timp de pandemie

Rugăciunea și nădejdea au fost printre principalele teme abordate de Patriarhul României în predica de la Izvorul Tămăduirii, având în vedere „perioadă grea pe care o traversează lumea întreagă, perioadă tristă din cauza pandemiei de coronavirus”.

Patriarhul Daniel a reiterat că, mai ales acum, avem nevoie „de întărire în credință, de vindecare, de ajutor pentru a ne recăpăta sănătatea sau pentru a ne feri de boală” și a îndemnat să cerem ajutorul Mântuitorului Hristos și Maicii Domnului, care sunt „izvoare de tămăduiri”.

„Să ne rugăm așadar Mântuitorului Iisus Hristos, vindecătorul sufletelor și trupurilor noastre, și Maicii Domnului, care sunt izvor de tămăduiri, să ne întărească în credință, să ne înmulțească iubirea față de Dumnezeu și față de semeni și să ne dăruiască speranță că vom trece prin această încercare cu ajutorul Lui și cu o întrajutorare arătată față de cei bolnavi, față de cei bătrâni, față de cei care suferă de singurătate, de boală și de bătrânețe”.

Patriarhul a insistat asupra faptului că noi creștinii avem întotdeauna nădejde în Dumnezeu și a vorbit despre un aspect mai important decât sănătatea trupească.

„Noi creștinii avem totdeauna speranță și, așa cum spunea Sfântul Apostol Pavel, fie că trăim, fie că murim ai Domnului suntem; mult mai importantă decât sănătatea este mântuirea, adică unirea noastră cu Hristos Izvorul Vieții și al Tămăduirilor”.

3 învățături duhovnicești ale Sărbătorii Izvorului Tămăduirii

  • Hristos Domnul, Cel răstignit și înviat este Mântuitorul lumii, adică vindecătorul și eliberatorul lumii de păcat de iad și de moarte și dăruitorul vieții veșnice. De aceea, El este în primul rând Izvorul Tămăduirii;
  • Întrucât Maica Domnului este ființa cea mai apropiată de Mântuitorul Hristos ea primește binecuvântările Lui, inclusiv darul vindecărilor de boli și ea devine Izvor al Tămăduirilor;
  • Prăznuim pomenirea Bisericii Izvorul Tămăduirii de la Constantinopol, biserică construit de împăratul Leon și rezidită de împărații Iustinian, Vasile Macedoneanul și Leon cel înțelept. În subsolul acestei biserici se află izvorul pe care l-a găsit viitorul împărat Leon cel Mare și care a tămăduit o mulțime de oameni.

Părintele Patriarh a explicat în omilia rostită vineri de ce a fost rânduită sărbătoarea Izvorului Tămăduirii în Săptămâna Luminată, și anume „pentru a ne arăta că Hristos Domnul este Izvorul Vindecărilor, Doctorul trupurilor și a sufletelor noastre”.

„Hristos Domnul a vindecat o mulțime de bolnavi, le-a dăruit sănătate, a înviat și trei persoane din morți. Prin minunile Sale, El a arătat iubirea Sa milostivă și smerită”.

„De aceea, Biserica a rânduit ca în această Săptămână Luminată, în care noi prăznuim în mod deosebit pe Hristos cel Înviat din morți, să ne aducem aminte de puterea sa vindecătoare. Astfel, duminicile de la Paști până la Rusalii sunt duminici ale vindecărilor sufletești și trupești”.

Maica Domnului a primit darul vindecării de boli de la Hristos, a spus Patriarhul, deoarece ea este cea mai apropiată ființă umană de Hristos și ea L-a purtat mai întâi în pântece și apoi pe brațele ei și L-a arătat lumii.

Preafericirea Sa a adus mai multe explicații din erminia icoanei sărbătorii:

„Hristos este centrul icoanei și mâinile Sale sunt în stare de binecuvântare, iar mâinile Maicii Domnului în stare de rugăciune, deci Maica Domnului, prin rugăciunile ei către Hristos primește binecuvântarea Lui. Iar prin această binecuvântare devine și ea izvor al tămăduirii, izvor dătător de viață”.

În această zi se oficiază slujba Aghesmei Mici, fapt pentru care Părintele Patriarh Daniel i-a îndemnat pe credincioșii care au „care au acasă agheasmă de la alte sfințiri (deoarece agheasma sfințită astăzi nu poate ajunge la credincioșii aflați în izolare) să folosească această apă vindecătoare de boli”.

Foto credit: Arhivă basilica.ro

Sursa: Basilica.ro