Patriarhul Daniel: Sf. M. Mc. Gheorghe ne ajută să trecem prin marea încercare a pandemiei

„Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este pentru noi astăzi mai ales în vreme de încercare un mare ajutător”, a spus joi Patriarhul Daniel.

„Așa cum a biruit demonii care lucrau prin persecutorii împărați păgâni și a biruit toate ispitele și suferințele, tot așa ne ajută și pe noi astăzi să trecem prin marea încercare a pandemiei care aduce multă întristare și multă tulburare lumii întregi”.

„Să-l  rugăm pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, să ne dăruiască sănătate și mult ajutor de la Dumnezeu ca să trecem prin această încercare, să arătăm credință mai puternică, iubire mai multă față de Dumnezeu și de Biserică și față de semenii noștri”.

Afirmațiile au fost făcute de Preafericirea Sa în Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale care și-a serbat joi hramul.

Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai populari sfinți

Patriarhul a oferit, în predica sa, și câteva lucruri referitoare la Sfântul Gheorghe pomenit anual în 23 aprilie.

  • Este unul dintre cei mai populari și iubiți sfinți martiri din toată lumea;
  • La 30 de ani devenise ofițer în garda personală a Împăratului Dioclețian și era un creștin evlavios;
  • Aproape un milion de români îi poartă numele;
  • A devenit ocrotitor spiritual al armatelor creștine;
  • Este ocrotitor spiritual al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, unele orașe au primit numele lui, iar 12 țări îl au ca ocrotitor.

Mai mult decât atât, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a pus în lumină o mare virtute a sfântului pomenit astăzi.

„A devenit pildă de viețuire sfântă, credință puternică și de mult curaj în suferință pentru toți tinerii creștini. De aceea, el este numit purtătorul de biruință”.

„Este un sfânt care mărturisește că ajutorul pe care îl primește de la Dumnezeu îi dă putere să mărturisească credința, să lupte cu necazurile și să lupte credincios până la moarte”.

Patriarhul a transmis apoi felicitări tuturor celor care poartă numele Sfântului Gheorghe sau derivate ale acestui nume.

„Le dorim sănătate și fericire, pace și bucurie și mult ajutor de la Dumnezeu pentru rugăciunile Sf. M. Mc. Gheorghe ca să poată lupta cu greutățile vieții, să mărturisească credința în Hristos cel răstignit și înviat și să ajute Biserica lui Hristos”.

Hramul Paraclisului istoric din Reședința Patriarhală

Întrucât Sf. M. Mc. Gheorghe este și ocrotitorul Paraclisului istoric al Reședinței Patriarhale, Părintele Patriarh a felicitat monahiile și pe părinții slujitori care se roagă în acest lăcaș de cult.

Preafericirea Sa evidențiat și faptul că acest paraclis, deși este foarte mic are multe hramuri.

  • Sfinții Împărați Constantin și Elena – ocrotitorii inițiali ai lăcașului;
  • Sf. M. Mc. Gheorghe – deoarece domnitorul Gheorghe Duca a finalizat lucrările de construire;
  • Sf. Proroc Daniel – hram adăugat ca amintire a faptului că în timpul Mitropolitului Daniil al Ungrovlahiei paraclisul a fost pictat și înfrumusețat cu catapeteasmă;
  • Sf. Cuv. Parascheva – a fost adăugat în 2008, întrucât acest paraclis este și biserică de rugăciune pentru mănăstirea de maici „Sf. Cuv. Parascheva” din Reședință.

Referitor la istoricul lăcașului de cult, Preafericirea Sa a amintit că a fost construit odată cu actuala Catedrală Patriarhală în timpul domnitorului Constantin Șerban Basarab (1656-1658).

Un amplu proces de restaurare a paraclisului a avut loc în perioada 2009-2011 cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel. Slujba de resfințire a picturii și a catapetesmei a avut loc în 22 iulie 2011.

Foto credit: Ziarul Lumina / Arhid. Ștefan Sfarghie

Sursa: Basilica.ro