Binevestitori ai Naşterii Domnului la Reşedinţa Patriarhală | Tradiţia a început cu păstorii din Betleem

Slujitorii Catedralei Patriarhale au mers în ajunul Crăciunului la Reședința Patriarhală vestind Nașterea Domnului conform tradiției Ortodoxe.

Au intonat troparul Nașterii Domnului și colinde tradiționale românești.

Ei au fost primiți de Părintele Patriarh Daniel în salonul Sfinților Români, care le-a spus că această tradiție de a „binevesti cu multă bucurie și evlavie Nașterea Domnului începe cu păstorii din Betleem”.

„Păstorii au fost anunțați de îngeri că S-a născut Mântuitorul Iisus Hristos, iar ei au mers la casele oamenilor din Betleem și au binevestit această lucrare minunată: Nașterea Fiului Veșnic al lui Dumnezeu din Fecioara Maria pentru a deveni Mântuitorul lumii, pentru a ne dărui viață veșnică”, a spus Preafericirea Sa.

Colindatul și vestirea Nașterii Domnului de clericii care merg cu icoana sunt două tradiții aflate în strânsă legătură, spune Patriarhul României.

„Cetele de copii care prefigurează pe îngerii de la Betleem vin mai întâi cântând colinde pentru a binevesti Nașterea, iar apoi păstorii duhovnicești vin cu icoana ca o confirmare a adevărului istoric al Nașterii Domnului în Betleem”.

„Credincioșii care îi primesc pe clerici cu icoana Nașterii confirmă cu bucurie că sunt creștini, că țin legătura cu Biserica”, a spus Părintele Patriarh care a explicat că „această binevestire ne cheamă pe fiecare să primim tainic pe pruncul Iisus în trupul nostru ca într-o peșteră care se luminează și în sufletul nostru ca în ielsea de la Betleem”.

Părintele Patriarh a reamintit că Postul Nașterii Domnului nu reprezintă doar o înfrânare de la produse animale, ci este și „un post al ajutorării semenilor și al darurilor pe care noi le facem ca răspuns al darului” pe care Dumnezeu Tatăl l-a făcut față de lume „trimițând pe Fiul Său ca să ne dăruiască viață veșnică”.

„Hristos Domnul fiind darul Tatălui pentru lume, noi răspundem cu daruri la iubirea darnică, smerită și milostivă a lui Dumnezeu, iar Moș Crăciun este personificarea iubirii Tatălui Ceresc. El arată bunătatea lui Dumnezeu care trimite în lume pe Fiul Său”.

Soborul de slujitori a fost condus de părintele arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale. Alături de clerici s-a aflat grupul psaltic Tronos și arhid. Mihail Bucă.

Foto credit: Basilica.ro/Mircea Florescu

Sursa: Basilica.ro