Folclor și misiune: Tinerele din Filomelos au colindat la Reședința Patriarhală în port popular

Tinerele care formează Grupul psaltic Filomelos l-au colindat joi pe Preafericitul Părinte Daniel la Reședința Patriarhală.

Psaltele au venit îmbrăcate în port popular. Ele au prezentat cântări psaltice și de influență folclorică românească. Colindele au fost acompaniate de instrumente muzicale precum tamburina și toba.

„Vă felicităm în mod deosebit pentru elementele noi din colinde”, le-a spus Patriarhul Daniel.

„Colindătorii sunt vestitori, sunt binevestitori ai iubirii milostive a lui Dumnezeu, care s-a arătat în Pruncul Iisus. Această lucrare nu este doar o lucrare folclorică, tradiția colindelor, ci este și o lucrare misionară, de transmitere a iubirii lui Dumnezeu în lume, de a aduce bucurie, spe­ranță și comuniune în familii, în societate”, a explicat Preafericirea Sa.

Grupul psaltic „Filomelos” din Borzești, județul Bacău, este coordonat de părintele Petrică Căutiș și soția sa, preoteasa Paula. A fost înființat în urmă cu 12 ani și este singurul grup psaltic din România format în exclusivitate din tineri provenind din mediul laic.

Scopul Filomelos este „de a trudi și a ne bucura de frumusețea vechii muzici psaltice, încercând să le-o reamintim și altora”.

„Vrem să dezvăluim că imaginea nefericită a dezorientării, tristeții și iresponsabilității, asociată prea des tinerilor, poate fi cu succes substituită de posibilitatea întrebuințării cu rost a tinereții, a energiei, deci a libertății”, se arată pe blogul grupului.

Primii colindători ai Patriarhului României de anul acesta au fost elevii Liceului „Alexandru Ioan Cuza” din București. Ei au vestit Nașterea Domnului marți la Palatul Patriarhiei, în cadrul evenimentului organizat de ziua onomastică a Preafericirii Sale.

Joi, Patriarhul Daniel a mai primit la Reședință colindători de la Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” din Capitală – Corul „Sfânta Elisabeta”, de la parohia vasluiană Pogonești – Ansamblul „Doinița”, parohia prahoveană Apostolache și parohia bucureșteană Brâncuși – Corul „Evia”.

În aceeași zi, ASCOR București și ASTO l-au colindat pe Patriarhul României.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Sursa: Basilica.ro