A fost sfinţit muzeul Mănăstirii Cernica. De când poate fi vizitat

Casa Memorială „Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani”, Muzeul Mănăstirii Cernica și trapeza pentru pelerini a așezământului monastic au fost sfințite duminică de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Alături de Patriarh, s-a aflat și PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.

Slujba de binecuvântare a lucrărilor a avut loc în continuarea Sfintei Liturghii oficiate în biserica mănăstirii.

Persoanele care au contribuit la efectuarea lucrărilor de restaurare și modernizare au primit distincții de apreciere și recunoștință de la Patriarhul României.

Spațiile binecuvântate în Duminica a 4-a din Post vor deveni accesibile credincioșilor după încheierea carantinei. Comuna ilfoveană Cernica și satele aparținătoare sunt în carantină, din 1 aprilie 2021, pentru o perioadă de 14 zile.

Muzeul

Între anii 2019 – 2020 s-au desfășurat ample  lucrări  de  renovare  și  dotare  Ia  clădirea muzeului. Astfel la demisol a fost amenajată o trapeză pentru pelerini, iar spațiile   muzeale au fost reamenajate; au fost montate sisteme de alarmă, expunere și iluminat muzeal de accent ș.a. Cu această ocazie, întreaga colecție muzeală a fost reorganizată.

Colecția muzeală a mănăstirii cuprinde obiecte liturgice, icoane, chivote, veșminte, cărți vechi, hrisoave și manuscrise lucrate de monahi iscusiți. Una dintre piesele importante ale colecției muzeale este Hrisovul emis la 29 mai 1608 de domnitorul Radu Șerban, care întărește daniile pe care Cernica Știrbei le-a dăruit mănăstirii.

Casa Memorială

Clădirea care adăpostește Casa memorială „Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica” a fost construită în timpul stăreției Sfântului Gheorghe (1781-1806), în stil atonit, ca Ioc de retragere și liniștire.

În anul 2020 au fost realizate lucrări de restaurare și dotare a clădirii.

A avut loc și refacerea expunerii muzeale pentru a evoca personalitatea duhovnicească a Cuviosului Stareț, dar și spiritualitatea paisiană, pe care Starețul Gheorghe a adus-o în Țara Românească și a așezat-o la temelia înnoirii vieții monahale din lavra Cernicăi.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Sursa: Basilica.ro