Patriarhul Daniel s-a rugat pentru eroii Revoluţiei | La slujbă a asistat Preşedintele României

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat duminică, la Catedrala Patriarhală, o slujbă de pomenire pentru eroii care s-au jertfit în decembrie 1989 pentru libertatea, credința și demnitatea poporului român.

Slujba a avut loc imediat după Sfânta Liturghie.

La comemorare au asistat Președintele României, Klaus Iohannis, Prim-ministrul Ludovic Orban, oficialități și numeroși credincioși.

Evenimentele din Decembrie 1989 s-au soldat cu 1.166 de victime în orașele declarate martir: Alba Iulia, Arad, Brașov, Brăila, București, Buzău, Caransebeș, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Cugir, Hunedoara, Lugoj, Reșița, Sibiu, Târgoviște, Târgu Mureș, Timișoara.

Pentru toți aceștia Patriarhul României s-a rugat ca Bunul Dumnezeu să le ofere odihnă veșnică.

„Dumnezeul duhurilor și a tot trupul, Care ai călcat moartea și pe diavol l-ai surpat și ai dăruit viață lumii Tale, Însuți, Doamne, odihnește sufletele fericiților întru adormire eroi care s-au jertfit în decembrie 1989 pentru libertatea și demnitatea poporului român, în loc luminat, în loc de verdeață, în loc de odihnă, de unde a fugit toată durerea, întristarea și suspinarea. Și orice greșeală ce au săvârșit ei cu cuvântul, sau cu fapta, sau cu gândul, ca un Dumnezeu bun și iubitor de oameni, iartă-le (…)“, a fost una dintre rugăciunile rostite de Patriarh în cadrul slujbei parastasului.

Comemorarea eroilor din decembrie 1989 s-a făcut unitar în toată Patriarhia Română.

Duminică, 22 decembrie, după Liturghie, în semn de respect și de recunoștință față de cei care și-au pierdut viața în evenimentele de acum 30 ani, au fost trase clopotele în toate bisericile și mănăstirile din cuprinsul patriarhiei și au fost oficiate slujbe de pomenire.

În capitală, martirii revoluției au fost pomeniți sâmbătă la Biserica Eroilor, unde își dorm somnul de veci peste 200 de persoane, și în Piața Universității.

O slujbă de pomenire a fost oficiată și la monumentul eroilor din Popești Leordeni.

Foto credit: Presidency.ro

Sursa: Basilica.ro