

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost felicitat duminică la finalul Sfintei Liturghii de la Catedrala Patriarhală, cu ocazia aniversării a 35 de ani de slujire arhierească.
Înainte de a citi mesajul de felicitare, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a prezentat volumul „Lucrarea Bisericii în societate în anul 2024”, semnat de Patriarhul Daniel.
Slujirea arhierească
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a evidențiat realizările Părintelui Patriarh Daniel în cei 35 de ani de arhierie.
„Toate aceste realizări sunt doar mijloace prin care Întâistătătorul Bisericii noastre se străduiește zi și noapte, și expresia aceasta nu este o metaforă, să împlinească în modul cel mai înalt cu putință exigențele întreitei slujiri arhierești și anume responsabilitatea învățătorească, slujirea sfințitoare și îndrumarea sau conducerea credincioșilor pe calea mântuirii”.
„Din perspectiva slujirii învățătorești, Patriarhul Daniel este recunoscut ca cel mai profund, mai explicit, mai sistematic și mai documentat predicator al Evangheliei. Nu delegă niciodată momentul cuvântului de învățătură și nu obosește să predice în orice împrejurare liturgică”.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a amintit că Patriarhul Daniel s-a implicat în reintroducerea religiei în școli după căderea regimului comunist.
„S-a străduit pentru introducerea disciplinei religie în învățământul primar, gimnazial și liceal din țara noastră, veghind mai apoi ca această disciplină, atât de necesară pentru formarea spirituală și morală a tinerilor generații, să-și păstreze statutul dobândit la fiecare schimbare sau modificare a legii învățământului, și asigurându-se că teologi și specialiști din domeniul științelor educației concep programe analitice și manuale care să răspundă nevoilor tinerilor elevi de astăzi”.
Preasfinția Sa i-a oferit Părintelui Patriarh un coș cu flori din partea soborului de slujitori de la Catedrala Patriarhală, din care a făcut parte și Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul.
Împreună-lucrare
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a mulțumit Episcopului vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul pentru prezentarea volumului și pentru cuvântul de felicitare.
„Noi considerăm că această lucrare s-a făcut totdeauna împreună cu membrii Sfântului Sinod, cu ostenitorii de la Centrele Eparhiale de la Timișoara, Iași și București, cu tot clerul din Biserica Ortodoxă Română și cu toate organizațiile și asociațiile din această Biserică”.
„Mă gândesc mai ales la faptul că ora de religie a fost susținută la început ca un act de dreptate, fiindcă ea a fost interzisă în timpul comunismului. Părintele Mărturisitor Liviu-Galaction de la Cluj, care a fost ieri sărbătorit, a fost dus la pușcărie pentru că a făcut un program de catehizare, de predare a religiei copiilor și tinerilor în biserică după ce statul comunist, în 1948, a scos religia din școli”.
De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a povestit cum l-a convins pe ministrul învățământului din anii 1990 să reintroducă religia în școală.
„I-am prezentat două cărți pe care le-am adus din Germania două cărți: Acordul statului cu două biserici, Biserica Romano-Catolică și Biserica Evanghelică din Germania, privind ora de religie ca o necesitate culturală pentru cunoașterea istoriei și culturii poporului german”.
„Au fost încercări multe, după cum au fost și încercări de a scoate simbolurile religioase sau icoanele din școli, însă credința poporului a fost mai tare decât ideologiile vremelnice. De aceea, noi considerăm că avem datoria de a transmite mai departe comoara, odorul credinței creștine, care este însăși prezența lui Hristos în sufletele oamenilor”, a conchis Patriarhul României.
Din aceeași categorie


