Patriarhul a sfințit racle pentru moaștele Sf. Iosif de la Văratec și Gheorghe Pelerinul

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit luni două racle pentru moaștele Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec și ale Sfântului Gheorghe Pelerinul, care se află la Mănăstirea Văratec.

Slujba a fost oficiată, de Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, în Salonul Sfinților Români din Reședința Patriarhală.

Patriarhul a subliniat, în cuvântul rostit, că cele două racle au fost executate la Atelierele Patriarhiei Române și sunt împodobite cu emailuri.

„Sunt redate scene din viața celor doi sfinți care sunt zugrăvite în email în icoane foarte frumoase”, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul a evidențiat și importanța sfințirii celor două racle.

„Aceste două racle încununează oarecum lucrarea de cinstire a a celor doi sfinți. Desigur că cinstirea se face prin slujbele închinate lor, dar și prin prin bisericile puse sub ocrotirea lor”.

Apoi, Patriarhul a vorbit despre viața celor doi sfinți „foarte populari, ardeleni de origine, dar care s-au înduhovnicit în Moldova”.

Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec

„A fost ucenicul Sfântului Paisie de la Neamț și pe la anul 1785, sub povățuirea sa, cele două maici Olimpiada și Nazaria de la Schitul Durău au înființat Mănăstirea Văratec, care este o mănăstire de maici”.

„A construit două biserici la Mănăstirea Văratec: una închinată Maicii Domnului și una închinată Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos. Sfântul Iosif a fost un povățuitor al obștilor de maici, dar și al multor pustnici și multor credincioși care veneau la el. A trecut la Domnul în 1828 și a fost un mare rugător”.

Sfântul Gheorghe Pelerinul

„Sfântul Gheorghe Pelerinul, numit în popor și Moș Gheorghe, s-a născut în 1864 și a trecut la Domnul în ziua de 15 august 1916. El a profețit și ziua trecerii sale la Domnul”.

„Sfântul Gheorghe este ocrotitor al pelerinilor români care merg în Țara Sfântă, în Sfântul Munte Athos și în diferite locuri sfinte pentru a-și întări credința și a-și spori comuniunea de evlavie față de Hristos și Sfinții Lui”.

Conform Patriarhului României, cei doi sfinți canonizați recent de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române sunt „doi mari rugători, dar și dascăli ai credinței și ai evlaviei”.

„Pentru noi, sunt doi mari rugători, doi isihaști, doi oameni care au ajuns la pacificarea sufletului și au devenit izvor de pace, binecuvântare, liniștire și sfințire a celor care îi căutau și le cereau să se roage pentru mântuirea lor”.

La final, Patriarhul a felicitat obștea Mănăstirii Văratec pentru lucrare și a solicitat ajutorul celor doi sfinți care vor fi așezați în raclele nou sfințite.

„Ne rugăm Sfântului Iosif de la Văratec și Sfântului Gheorghe Pelerinul să păzească poporul român, să întărească credința noastră și să ne ajute să trecem prin toate încercările”.

„Mai ales în această vreme de pandemie când există foarte multă teamă de îmbolnăvire, când oamenii își pierd liniștea și au față de viitor o atitudine incertă, dar prin rugăciunile sfinților noi ne întărim în credință, nădejde și dragoste față de Dumnezeu și față de semeni, spre slava Preasfintei Treimi și bucuria sfinților. Amin”.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Sursa: Basilica.ro