Preoții de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor distinși de Patriarhul Daniel. A fost lansată o carte de cult specializată

Preoții de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor s‑au reunit luni la Palatul Patriarhiei, în ultima ședință administrativă din acest an dedicat de Patriarhia Română pastorației și îngrijirii bolnavilor.

Întâlnirea a fost prezidată de Părintele Consilier Patriarhal Ciprian Ioniță, coordonatorul Sectorului social‑filantropic al Administrației Patriarhale, care i-a felicitat pe preoții de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor.

„Activitatea pastoral-misionară a preoților de caritate din Biserica Ortodoxă Română presupune o grijă deosebită arătată persoanelor care trec prin suferințe trupești și sufletești în spitale, centre de îngrijire sau alte instituții care se ocupă cu îngrijirea acelor bolnavi”, a amintit părintele consilier patriarhal.

„Grija pentru cei bolnavi este poruncă evanghelică și condiție a mântuirii, fiind unul dintre criteriile esențiale după care ne va judeca Dumnezeu. Hristos Domnul ne cere să cercetăm pe cei bolnavi și să-i încurajăm, să ne rugăm pentru sănătatea lor, dar, mai presus de acestea, să-i îndrumăm pe calea mântuirii.”

Prevenție pentru sănătate și sprijin pentru familii

„După Revoluție, Biserica Ortodoxă Română a putut să facă un pas înainte în ceea ce privește grija pastorală pentru cei bolnavi, prin încheierea mai multor protocoale de colaborare între Ministerul Sănătății și Patriarhia Română, în scopul reglementării activității de asistență religioasă creștin-ortodoxă din unitățile sanitare, precum și în vederea colaborării în domeniul asistenței medicale integrate cu domeniul asistenței sociale și religioase”, a mai amintit Părintele Ciprian Ioniță.

„Biserica Ortodoxă Română este atentă la ceea ce se întâmplă în societate și astfel își adaptează strategia pastorală în raport cu provocările vremii în care ne aflăm. Astfel, preoții de caritate se pot implica în plan social și prin promovarea unui stil de viață sănătos, prin educație pentru sănătate precum și prin educație religioasă.”

„Se pot implica în transmiterea mesajelor care propun evitarea consumului de produse care dăunează sănătății precum tutun, alcool, băuturi energizante, alimente care au un impact negativ asupra sănătății”, a continuat coordonatorul Sectorului social-filantropic al Administrației Patriarhale.

„Preoții de caritate pot ajuta la sprijinirea familiilor în conștientizarea rolului important al copilului în sănătatea familiei și al societății, pentru a reduce numărul de avorturi din spitale și lista poate continua cu alte modalități prin care preotul de caritate se poate implica în mod concret în ajutorarea semenilor.”

„Lucrarea preotului de caritate are menirea de a crea un ambient duhovnicesc în care cel care suferă să poată înțelege suferința și să poată să găsească un sens al stării în care se află”, a adăugat părintele consilier patriarhal.

„Prin aceasta, se are în vedere o bună comunicare cu personalul medical în vederea unei abordări holistice a îngrijirii vulnerabililor, pentru ca cel aflat pe patul de spital să simtă căldura și dragostea lui Dumnezeu și a oamenilor pentru el.”

Pr. Alin Nica: Să creăm condițiile pentru ca Duhul Sfânt să lucreze

Părintele Alin Nica, coordonatorul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor, a pus accentul pe nevoia unei abordări duhovnicești a activității lor.

„Nu suntem doar simpli angajați care acoperă un serviciu de asistență religioasă, ci suntem modele pentru comunitate, suntem cei care însuflețesc comunitatea, care cheamă lumea la rugăciune, având nădejdea că, dacă este rugăciune, Duhul lui Dumnezeu va lucra în comunitate și va aduce liniște, pace și spor în tot ceea ce face fiecare”, a spus clericul.

„Să ne propunem să sporim duhovnicește și noi în plan personal, dar și noi, ca echipă de preoți de caritate, și comunitățile în care noi suntem puși să păstorim – să aducem această prezență a Duhului Sfânt.”

„Și cum o aducem? Aducem prin rugăciune, printr-un program și social-filantropic, pentru că rugăciunea permanent se unește și cu fapta bună, și prin faptul că noi unim liturghia cu filantropia, dăm un model și ceilalți care lucrează în spital”, a explicat Părintele Alin Nica.

„Mântuirea se dobândește numai în comuniune și în comunitate și nu o putem dobândi singuri. De aceea, preotul se mântuiește cu comunitatea pe care o are spre păstorire. Așadar, trebuie să lucrăm în comuniune, să lucrăm în încredere unul față de altul, să ne ajutăm permanent când avem nevoie, iar aceste manifestări exterioare sunt doar concluziile a ceea ce facem noi în plan duhovnicesc.”

„Dacă lucrăm în plan duhovnicesc, se vede și în exterior că această lucrare este o lucrare duhovnicească și ceea ce se manifestă în exterior este tocmai această lucrare a Duhului Sfânt în lume. Că n-am făcut prin puterea noastră ceea ce s-a făcut, ci Dumnezeu lucrează prin noi, dacă noi creăm acest mediu în care Duhul Sfânt să lucreze”, a mai spus Părintele Alin Nica.

O carte de slujbe pentru uzul preoților de caritate

În continuare, Părintele Gheorghe Subțirică, slujitor la paraclisul Institutului Oncologic București, a prezentat „Molitfelnicul pentru preoții de caritate”, o carte cu texte ale Sfintelor Taine și ierurgii, precum și cu alte texte de rugăciune adaptate nevoilor preoților de caritate.

Fiecare preot de caritate a primit câte un exemplar din noua carte de slujbe, precum și câte o Diplomă a Anului omagial 2024 cu medalie comemorativă, acordată de Părintele Patriarh Daniel. Cu acest prilej, Patriarhul României a vorbit despre importanța misiunii preoților de caritate.

Patriarhul Daniel a explicat semnificația carității

„Anul acesta a fost un an plin de activități filantropice. S‑a acordat o atenție sporită pastorației bolnavilor din spitale, din diferite așezăminte sociale, dar și de la casele lor. Această grijă deosebită pentru pastorația și îngrijirea bolnavilor a însemnat nu numai antrenarea clerului în pastorația bolnavilor, ci și a mirenilor în îngrijirea celor suferinzi”, a spus Patriarhul României.

„Patriarhia Română desfășoară peste 800 de programe sociale, între care grija pentru bolnavi este o parte importantă, care se completează cu atenția acordată persoanelor vârstnice, tinerilor și, în general, tuturor vârstelor”, a continuat Preafericirea Sa.

„Este foarte important să reținem faptul că preoții noștri nu sunt numiți «capelani», ci «preoți de caritate», ceea ce înseamnă că accentul teologic cade pe această dimensiune spirituală.”

„Cuvântul «caritate» este un cuvânt nou, creat de creștinism, ca și «agape». În antichitatea greacă se folosea cuvântul «eros» pentru «iubire», dar acesta însemna o iubire posesivă și acaparatoare și nu corespundea iubirii din Evanghelia lui Hristos, care este smerită și milostivă, sau darnică”, a explicat Părintele Patriarh Daniel.

„De aceea a fost creat de către creștinism un cuvânt nou, corespunzător iubirii descoperite de Hristos și în Hristos.”

„Această iubire s‑a numit «agape». În limba latină, însă, exista cuvântul «amor», dar nu și unul care să descopere iubirea descrisă de Sfântul Apostol Pavel în Epistola I către Corinteni. Sfântul Irineu de Lyon a creat cuvânt «charitas». În latină se scrie cu CH, de la «haris» din limba greacă, adică iubirea în care se manifestă harul dumnezeiesc, această iubire sfântă, dumnezeiască, smerită, milostivă, darnică”, a continuat Patriarhul României.

„Opera de caritate este o operă jertfelnică, dăruire de sine fără așteptarea unei recompense.”

Preoții de caritate au mai primit în dar Agenda Anului Jubiliar al Patriarhiei Române, Pastorala Patriarhului Daniel la Nașterea Domnului, intitulată „Nașterea lui Hristos – bucuria tuturor”, precum și un calendar ortodox pentru anul 2025. Clericii i‑au mulțumit Patriarhului României, oferindu-i un aranjament floral.

În Arhiepiscopia Bucureștilor, care cuprinde Capitala și județele Ilfov și Prahova, activează 65 de preoți de caritate. Aceștia slujesc în spitale și așezăminte sociale.

Din aceeași categorie