Reprezentanții cultelor și ai instituțiilor statului l-au felicitat pe Patriarhul Daniel la 17 ani de la întronizare

Reprezentanții cultelor recunoscute în România și ai instituțiilor statului l-au felicitat pe Patriarhul Daniel luni, cu prilejul aniversării a 17 ani de la întronizare. Ceremonia a avut loc în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei și a fost moderată de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal.

„Biserica Ortodoxă Română, sub omoforul Preafericitului Părinte Daniel, desfășoară o bogată activitate dinamică, o lucrare pastorală și misionară importantă, care este de fapt, cumva, o nouă evanghelizare la care Duhul Sfânt ne-a chemat și pe noi, colaboratorii Preafericirii Sale, clerici, monahi, laici, încurajați mai ales de necesitatea unei asemenea renașteri spirituale care este reclamată în societatea noastră, dar și de mărturia personală, de învățătura luminoasă și de lucrarea jertfelnică a Preafericirii Sale în toți acești ani”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

„În cei 17 ani de arhipăstorire ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Biserica noastră și-a sporit prestigiul în comunitatea Bisericilor Ortodoxe Autocefale, în țară fiind apreciată pentru rolul de factor al păcii sociale, pentru promovarea tradițiilor, a identității poporului român, pentru dezvoltarea și identificarea responsabilității față de românii ortodocși din afara granițelor țării noastre.”

„Biserica este un partener important pentru stat, prin opera de asistență socială pe care o desfășoară și prin contribuția la educația tinerelor generații”, a adăugat episcopul vicar patriarhal.

Ciprian Olinici: Patriarhul Daniel, profunzime și pragmatism

Primul invitat care a vorbit a fost Ciprian Vasile Olinici, Secretar de Stat pentru Culte. „Privite în ansamblu, toate aceste întâlniri sunt sărbători ale comuniunii și dialogului, veritabile puncte de sprijin spiritual, cultural și moral, într-un spațiu tot mai opac la ceea ce înseamnă adevărata și onesta împărtășire a valorilor, a credințelor sau a ideilor”, a spus oficialul.

„Dialogul face parte din miezul vieții creștine, este expresia gradului de civilizare lăuntrică a fiecăruia dintre noi, dobândită prin asimilarea valorilor cardinale, slujite pe căi diferite și care ne conduc spre idealul unității și împlinirea binelui deplin, cu care suntem datori atât în fața lui Dumnezeu, cât și în fața oamenilor.”

„Dialogul real dintre confesiuni și religii nu afectează fidelitatea față de propria tradiție. Oricine este bine situat în ea poate comunica cu celălalt fără teama că pierde ceva, dar cu sentimentul limpede al dobândirii unui plus de cunoaștere”, a mai explicat secretarul de stat.

„Profunzimea gândirii, pragmatismul împlinirii marilor proiecte, precum cel al Catedralei Naționale, excepționala cunoaștere a trecutului lumii creștine și anticiparea viitorului său proxim, intuiția morală ale Preafericirii Voastre, compun imaginea augustă a actualului patriarh, care onorează și consolidează gândirea realistă a celei mai mari Biserici ortodoxe din Uniunea Europeană”, a mai spus Secretarul de Stat pentru Culte.

Giampiero Gloder: În apărarea valorilor perene

Giampiero Gloder, noul Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, a transmis un mesaj de felicitare în limba română.

„Trăim într-o epocă în care valorile creștine, care au fost și sunt o esență vitală pentru societatea europeană, sunt adesea ignorate, combătute sau ridiculizate. Acțiunea Preafericirii Voastre în apărarea acestor valori perene și fundamentale pentru conviețuirea umană a fost constantă și exemplară de-a lungul întregii activități de slujire. A păstra, a întreține și a întări tradiția creștină este un antidot împotriva oricărei ideologii, închideri și violențe”, a spus noul nunțiu apostolic în România.

Mitropolitul Sârb Lucian al Budapestei: Sub semnul unei rodnice colaborări

Marinco Marcov, Vicarul Episcopiei Ortodoxe Sârbe a Timişoarei, a transmis mesajul Mitropolitului Lucian Pantelici al Budapestei, care este și administratorul eparhiei sârbe a Timișoarei.

„Toți acești ani care rămân în urma noastră au stat sub semnul unei rodnice colaborări și împreună-lucrări în Biserica Lui Hristos. Dorința noastră sinceră este ca această sfântă lucrare să înflorească cu cele mai de seamă roade duhovnicești și în vremurile ce ne stau înainte, recomandându-ne atât personal cât și preoțimea și credincioșii noștri pe care îi păstorim rugăciunilor Preafericirii Voastre, gândurile noastre se îndreaptă către Domnul Dumnezeu nostru rugându-L să vă țină în pace, sănătate, îndelungare de zile, dorindu-vă într-o toată bună-sporire mai cu seamă în sfânta misiune a înaltei slujiri la care ați fost chemat, spre slava Bisericii noastre pravoslavnice și a poporului drept credincios”, i-a transmis Mitropolitul Sârb de Budapesta Patriarhului României.

Arhiepiscopul Romano-Catolic Aurel Percă: A iubi slujirea

Preasfințitul Părinte Aurel Percă, Arhiepiscop și mitropolit romano-catolic de București, a afirmat: „Sfântul Augustin definește totalitatea slujirii episcopale ca amoris officium și mă gândesc că din tot ceea ce s-a realizat în Biserica Ortodoxă de când Domnul V-a rânduit în fruntea ei nu s-ar fi realizat fără susținerea harului Dumnezeiesc și fără acest amoris officium”.

„Misiunea Preafericirii Voastre în fruntea Bisericii Ortodoxe Române s-a prezentat încă de la început cu un specific aparte. Ea a fost caracterizată de dimensiunea speranței, a sperat la o Biserică puternică și frumoasă, care îi adună pe credincioși și care îi conduce la mântuire.”

„De aceea, sper că nu greșesc afirmând că ați fost un adevărat profet, martor și slujitor al speranței. Duhul Sfânt să vă dăruiască în continuare multă sănătate, putere și har, pentru o conduce Biserica Ortodoxă Română și să vă dăruiască bucuria de a vedea încoronată minunata lucrare a Catedralei Naționale”, a încheiat Arhiepiscopul Romano-Catolic al Bucureștilor.

Cardinalul Greco-Catolic Lucian: Dialog, iertare și încredere

Episcopul auxiliar Cristian Crișan al Arhidiocezei de Alba Iulia și Făgăraș a transmis mesajul Eminenței Sale Cardinalul Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Arhiepiscopiei Majore Române Unite cu Roma, greco-catolică, de Alba Iulia și Făgăraș.

„Aniversarea a 17 ani de la întronizarea Preafericirii Voastre în înalta demnitate de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române îmi oferă prilejul de a vă adresa cele mai sincere felicitări și de a vă împărtăși sentimentele mele de apropiere sufletească în Domnul nostru Iisus Hristos”, a transmis Cardinalul Lucian.

„Biserica Română Unită cu Roma, greco-catolică, și Biserica Ortodoxă Română sunt Biserici surori și de aceea este firesc ca bucuriile și încercările să fie împărtășite, obstacolele să fie depășite prin dialog, iertare și încredere, iar prezentul și viitorul să fie puse în slujba unei comune și convingătoare mărturisiri a Evangheliei în iubire și în adevăr.”

Episcopul Armean Datev Hagopian: Zi de sărbătoare pentru armeni și români

Părintele Radu Holca, Vicar Eparhial, a prezentat mesajul Episcopului Armean Datev Hagopian.

„Ziua întronizării este zi de sărbătoare astăzi atât pentru români, cât și pentru armeni, deoarece îl prăznuim laolaltă pe Sfântul Grigorie Luminătorul, cel care a luminat poporul armean creștinându-l, cel care a fost botezat și hirotonit arhiereu în cetatea Cappadociei”, a transmis Întâistătătorul Eparhiei Armene din România.

„Înaltele daruri duhovnicești și marea putere de muncă a Preafericirii Voastre a strâns mai mult legăturile dintre Bisericile noastre.”

Mitropolitul Leontii Izot Lavrente al Tuturor Creștinilor de Rit Vechi: Dialog și bună înțelegere

Părintele Ionuț Bordeanu a prezentat mesajul Arhiepiscopului Leontii Izot Lavrente al Fântânii Albe şi al Bucureştilor, Mitropolit al Tuturor Creștinilor de Rit Vechi.

„Vă suntem recunoscători pentru o activitate exemplară pe care o desfășurați, îndreptată către menținerea unei relații de dialog și bună înțelegere atât între cultele recunoscute din România, cât și pentru consolidare și buna funcționare a parteneriatului dintre culte și stat, așa cum ar fi de pildă Constituirea Consiliului Consultativ al Cultelor din România în primăvara anului 2011, prin acordul semnat în sala Conventus din cadrul Palatului Patriarhal”, a transmis Mitropolitul Creștinilor de Rit Vechi din România.

Muftiul Muurat Iusuf: Dialog care protejează de influențe radicale

Un mesaj de profundă apreciere, ca întotdeauna, a venit de la Muftiul Muurat Iusuf, reprezentantul Muftiatului Cultului Musulman din România.

„Comunitatea noastră, cultul musulman din România, membrii acestui cult, vă mulțumesc pentru sprijinul pe care îl acordați în vederea susținerii valorilor tradiționale religioase ale cultului nostru existente pe aceste meleaguri de mai bine de nouă secole, protejându-ne astfel de influențe radicale din afara țării, care, din păcate, s-au intensificat în ultima perioadă. Tocmai de aceea, noi, membrii comunității musulmane, suntem deosebit de onorați și bucuroși să vă fim alături azi, la acest moment aniversar”, a spus Muftiul Muurat Iusuf.

„Onorat Auditoriu, am avut fericitul prilej să-l cunosc îndeaproape pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și să lucrăm împreună la redactarea legii cultelor și altor documente și programe de interes major pentru viața religioasă din țara noastră.”

„De fiecare dată, am putut constata și remarca nu numai spiritul de inteligență și erudiție, ci și dorința Preafericirii Sale de a promova valorile spiritual-religioase în viața societății noastre în scopul de a ne aduce o contribuție reală și colectivă la binele spiritual și material al poporului nostru român. Dați-mi voie să-l parafrazez pe Preafericirea Sa, care spunea: Teologii trebuie să aibă în vedere sporirea bucuriei, mai ales în vremea noastră când lumea a pierdut sensul bucuriei”, a amintit reprezentantul Muftiatului Cultului Musulman din România.

Au mai prezentat mesaje: Episcopul vicar Szegedi László Tamás, din partea Episcopului Béla Kató al Bisericii Reformate din România; Episcopul vicar dr. Daniel Zikeli, din partea Episcopului Reinhart Guib al Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din România; Episcopul vicar Koszta István, din partea Episcopului Adorjáni Dezsö Zoltán al Bisericii Evanghelice Luterane din România; Episcopul vicar Andrási Benedek, din partea Episcopului Istvan Kovacs al Bisericii Unitariene Maghiare din România; Sorin Bădrăgan, șeful Cultului Creştin Baptist, din partea Uniunii Comunităților Creştine Baptiste din România; Virgil Achihai, Vicar general, din partea lui Cornel Haureș, Președintele Uniunii Bisericilor Creştine după Evanghelie din România; Dragoș Mușat, Directorul Departamentului Relații Oficiale și Libertate Religioasă, din partea lui Aurel Neaţu, Preşedintele Uniunii de Conferinţe a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea; Ioan Ceuță, Președintele Adunărilor lui Dumnezeu din România.

Patriarhul Daniel: Cultele religioase vor răspunde provocărilor societății actuale

Cuvântul final a fost rostit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„În urmă cu 17 ani, în ziua de 30 septembrie 2007, cu ocazia întronizării în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, mi-am manifestat speranța că dialogul, cooperarea şi respectul reciproc în raport cu alte Biserici şi cu alte culte religioase vor continua, mulțumind reprezentanților Statului Român și ai cultelor religioase recunoscute prezenți la acel moment”, a amintit Preafericirea Sa.

„Consecvent acestui angajament, am avut inițiativa înființării, în data de 14 aprilie 2011, la Palatul Patriarhiei, a Consiliul consultativ al cultelor din România, organizație de natură etică, autonomă, apolitică, non-guvernamentală, fără personalitate juridică și non-profit.”

„Principalele scopuri ale acestui Consiliu sunt cel de a promova credința în Dumnezeu și importanța ei în viața persoanei şi a societății, precum și cel de a exprima opinii, atitudini și poziții comune față de problemele importante ale societății”, a spus Patriarhul României.

„În contextul secularizării și al degradării demnității umane prin război și violență, prin droguri și alte adicții, prin traficarea persoanei, sunt importante consultările dintre cultele religioase recunoscute, ca unele ce au în comun repere fundamentale, precum faptul că Universul este creația lui Dumnezeu și că omul, creat după chipul lui Dumnezeu cel veșnic și chemat la asemănare cu El și la viața eternă, nu este doar o ființă biologică, ci și una «teologică», rațională, liberă și relațională sau iubitoare”, a mai spus Patriarhul Daniel.

„Vă mulțumim pentru că ați răspuns invitației de a fi prezenți la acest moment de cooperare instituțională și avem convingerea că, prin consultare și conlucrare practică, cultele religioase vor răspunde provocărilor multiple din societatea actuală.”

Evenimentul s-a încheiat cu o ceremonie în care Patriarhul Daniel a acordat Secretarului de Stat Ciprian Olinici și tuturor șefilor și reprezentanților cultelor recunoscute în România Diploma omagială cu medalie „250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București”.

În prima parte a zilei, Patriarhul Daniel a participat la slujba de Te Deum oficiată la Catedrala Patriarhală de Episcopul Nicodim al Severinului și Strehaiei, cu prilejul aniversării a 17 ani de la întronizarea Preafericirii Sale.