Sinodul a analizat activitatea Bisericii în beneficiul bolnavilor: „Este o temă permanentă”, a spus Patriarhul Daniel

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit în ședință solemnă sâmbătă, la Palatul Patriarhiei, sub președinția Patriarhului Daniel.

Ședința solemnă a avut rolul de a analiza activitatea Bisericii în conformitate cu tematicile omagial-comemorative ale anului 2024, Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți în Patriarhia Română.

Activitatea, surprinsă într-un raport-sinteză, a fost prezentată de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, Secretarul Sfântului Sinod.

La finalul prezentării, Patriarhul României a subliniat că tema pastorației și îngrijirii bolnavilor „este o temă permanentă, anul acesta doar i s-a acordat o atenție mai sporită”.

„Există multă suferință și este nevoie în continuare să ne rugăm, să cerem ajutorul lui Dumnezeu și să îi ajutăm pe oamenii aflați în suferință. Este foarte important ca aceștia să vadă că însăși Biserica, așa cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur, nu este tribunal, ci este spital duhovnicesc – mai întâi, dar și spital – în sensul de ajutorare a celor bolnavi din casele proprii sau din așezăminte medicale”.

„De aceea s-a insistat ca în fiecare spital să fie organizat un paraclis sau o capelă, dar și în alte așezăminte de asistență socială. Este încurajator faptul că în ultima perioadă o mulțime de medici credincioși au vorbit despre importanța credinței și a rugăciunii în vindecare alături de știința medicală și tratamentul medicamentos”, a mai spus Părintele Patriarh.

Întrunirea a continuat cu o prezentare de carte. Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul a prezentat sinodalilor mai multe volume apărute anul acesta la Editurile Patriarhiei Române.

Printre cărțile aduse în atenție s-a numărat volumul Comori ale Ortodoxiei, semnat de Patriarhul Daniel.

În lucrare, „Preafericitul Părinte Patriarh Daniel scoate în evidență comoara credinței într-o lume secularizată, comoara cuvintelor Scripturii, comoara învățăturii Bisericii sau a dogmelor creștine, comoara normelor sau a canoanelor Bisericii Răsăritului, comoara vieții sau a timpului trăit pentru Dumnezeu, comorile descoperite prin pelerinajul la Locurile Sfinte sau locurile sfințite de marii sfinți ai Bisericii, comoara vieții liturgice ortodoxe, a artei bisericești, a muzicii sacre și comoara tradițiilor populare creștine românești, mai ales această creație atât de profundă și perfect ortodoxă, reprezentată de colindele neamului nostru românesc”, a subliniat PS Varlaam.

Au mai fost semnalate lucrări din noua serie a Colecției Părinți și Scriitori Bisericești, un volum colectiv despre Forme de organizare şi funcţionare a monahismului ortodox și o carte despre Teologia ortodoxă românească în diaspora.

Prezentarea a inclus treisprezece apariții editoriale.

„Mulțumim Preasfintei Treimi pentru ajutorul dat Bisericii în acest an pastoral cu multe activități. Felicităm și pe cei care i-au ajutat pe ierarhi, pe preoți, pe diaconi, cinul monahal și instituțiile noastre învățământ și de cultură, facultățile de teologie, seminarele, centrele culturale, social-filantropice”, a transmis în final Părintele Patriarh.

Din aceeași categorie